Manşetler

Android 12L güncellemesi duyuruldu; katlanabilir telefonlar için kapı açacak

android 12l
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bu yılki Android Geliştirici Zirvesi etkinliğinde Google; tabletleri, katlanabilir cihazları ve ChromeOS çalıştıran cihazları içeren daha büyük ekranlı cihazlar için yakında çıkacak bir güncellemeyi duyurdu. Google, bu güncellemeyi Android 12L olarak adlandırıyor ve bunun Android 12’nin büyük ekranlarda daha sorunsuz çalışmasını sağlayacağını dile getiriyor. Android 12.1 güncellemesi olasılığı ilk olarak eylül ayının sonlarında duyulmuştu ve bu söylentiler doğru çıkacak gibi görünüyor.

12L ana ekranın, kilit ekranının, bildirimlerin, Hızlı Ayarlar’ın ve daha fazlasının yerleşimini ayarlayarak bir cihazın kullanıcı arayüzü düzenini optimize ediyor. Google, 600 yoğunluktan bağımsız piksel (dp) ve üzeri değer taşıyan herhangi bir ekranın, tüm ekranı kullanan iki sütunlu bir düzen görüntüleyeceğini dile getiriyor Google’ın gösterdiği örnekte, Hızlı Ayarlar menüsü ekranın sol tarafına doğru itilirken, bildirimler paneli sağa sabitleniyor, bu da kullanıcılara her ikisine de, üstelik bir uygulamayı açıp diğerini kapatmadan aynı anda erişme olanağı veriyor.

android 12l hızlı ayarlar

Ayrıca Android 12L, kullanıcıların farklı uygulamalar arasında hızla geçiş yapmasını kolaylaştıran yeni bir görev çubuğu sunuyor. Bir uygulamayı görev çubuğundan sürükleyip bırakmak onu, yeniden boyutlandırılabilir olsun veya olmasın, Google’ın tüm uygulamalar için etkinleştirdiğini belirttiği bölünmüş ekran modunda açar.

12L ile gelen bir diğer değişiklik ise, uygulamaların daha çekici görünmesini sağlayacak geliştirilmiş letterbox özelliğidir. Google, cihaz üreticilerinin letterbox boyutunu, şeklini ve rengini değiştirmesine, ayrıca yuvarlatılmış köşeler eklemesine ve iç pencerenin konumunu değiştirmesine izin veriyor.

android 12l çoklu görev

Android 12L, gelecek yılın başlarında dağıtıma sürülecek, ancak yeni özellikleri 12L geliştirici önizleme sayfasında önceden deneyebilirsiniz. Başlamak için 12L öykünücüyü indirebilirsiniz. Ayrıca Google, 12L güncellemesini kullanıma sunmak için OEM ortaklarıyla birlikte çalıştığını ve Lenovo P12 Pro tablet için 12L geliştirici önizlemesinin üzerinde çalıştığını söylüyor.

Pek çok yeni katlanabilir telefonun piyasaya çıkmasıyla, Google’ın özellikle onlar için ve tabii ki tabletler için de bir güncelleme çıkarmaya karar vermesi şaşırtıcı değil. Google’ın iki adet katlanabilir telefon üzerinde çalıştığı bildirilirken, Samsung’un da bir tablete dönüşen katlanabilir monitör fikrinin denemelerini yaptığı söyleniyor. Katlanabilir cihazların daha da gelişim gösterdiği bir yıl oluyor ve bu eğilim duracak gibi görünmüyor. Google da Android 12L ile birlikte bu eğilimi daha da kuvvetlendirecektir.

İLGİLİ HABERLER