Teknoloji

Android 12.1 katlanabilir cihazlara odaklı bir güncelleme olacak

android 12.1

İlk Android 12.1 sürümlerinden biri, Google’ın bu güncellemede katlanabilir telefonlar için çok sayıda optimizasyon hazırladığını gösteriyor. “Snowcone v2” kod adıyla hazırlanan güncelleme, normal telefonlar için pek fazla değişiklik getirmeyecek. Ancak katlanabilir telefonlar tarafında belirgin yenilikler kullanıcıların karşısına çıkacak.

XDA’in haberinde Android 12.1’in çıkışının Google’ın Pixel Fold olarak anılan katlanabilir telefonunun duyurusuyla eş zamanlı olabileceği belirtiliyor. Dolayısıyla Pixel Fold’un 19 Ekim’de Pixel 6 serisiyle birlikte tanıtılmasına pek ihtimal verilmiyor.

Android 12.1’in kilit ekranında iki pencereli bir tasarımın uygulandığı görülüyor. Bu pencerenin bir tarafında bildirimler ve pil durumu gösterilirken, diğer tarafta tarih ve saat bilgileri yer alıyor. İki pencerenin ortasındaki kilit ikonunun büyüklüğü de dikkat çekiyor. PIN veya şifre girmek gerektiğinde ise giriş ekranı sürüklemenin yapıldığı tarafta gösteriliyor.

Android 12.1’in dikkat çekici bir diğer özelliği ise daha önceki sızıntılarda da görülen görev çubuğu. Kullanıcılar bu görev çubuğuna beş uygulama yerleştirebiliyor. Böylelikle uygulamalar hızla başlatılabiliyor veya uygulamalar arasında hızlı şekilde geçiş yapılabiliyor. Android’in çoklu görev ve bölünmüş ekran özelliklerine entegre edilen görev çubuğu, bölünmüş ekran modunu sürükle-bırak özelliğiyle başlatmayı da sağlıyor. Kullanıcılar görev çubuğunu üzerine dokunup parmaklarını basılı tutarak kaldırabiliyor.

android 12.1Birinci taraf uygulamalar ve arayüz unsurları Android 12.1’le birlikte bilgi ve alt menü gösterimi için ekranın iki tarafını da kullanacak. Bildirim paneli de iki farklı sekmeye ayrılacak. Sağ tarafta gelen bildirimler gösterilirken, sol tarafta da hızlı ayarlar menüsünü görmek mümkün olacak.

Bölünmüş ekran modunda ise koyu gri renkli daha büyük bir ayırıcı kullanılıyor. App Pairs (Uygulama Çiftleri) özelliği de iki uygulamayı tek bir ikonla eş zamanlı şekilde başlatmayı sağlayacak. Ayırıcı çizgisine iki defa dokunulduğunda ekrandaki uygulamaların yeri değiştirilecek.

Son kullanılan uygulamalar ekranının arayüzünde de Android 12.1 ile birlikte değişiklik yapılacak. En son kullanılan uygulama burada daha büyük pencerede gösterilecek.

android 12.1Bildirimlerin bölünmüş ekran modunda açılabilmesi, yeni başlangıç animasyonları gibi yenilikler de Android 12.1 güncellemesinde kullanıcıları bekliyor. Android 12’de Pixel telefonlarla sınırlı kalacak olan açık kaynaklı tema motoru da Android 12.1’le birlikte tüm cihazlara açılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER