Teknoloji

Android 12 kodlarında Pixel 6 için ekran içi parmak izi okuyucusu işareti

android 12 parmak izi okuyucu

Saf Android biyometrik güvenlik alanında eğilimleri ve gelişmeleri yakalama konusunda her zaman iyi bir performans sergilemiyor. Parmak izi okuyucusu desteklenen en güçlü sistem olmayı sürdürüyor. Hatta bazı telefonların sadece arkada bulunan geleneksel optik sensörleri veya güç düğmesine yerleştirilen birimleri desteklediğini görüyoruz. Yüz tanıma ise genel olarak hâlâ sadece önde yer alan selfie kameralarına bağlı olarak çalışıyor. Google ise iki yıl önce Pixel 4’te yer verdiği yüksek teknolojili radar uygulamasını daha sonra kullanmamıştı.

Şimdi, Google’ın en sonunda Android 12’ye ekran altı parmak izi okuyucusunu ekleyeceği haberi geldi. Ne var ki, Google’ın bunu sadece Pixel 6 modeline has bir özellik olarak sunmayı planladığı söyleniyor.

Ekranda parmak izi tarayıcısı olan kaç akıllı telefon olduğu göz önüne alındığında, bazıları Android’in kendisinin, en azından Google’dan gelen “saf” Android’in teknolojiyi desteklemediğini duyunca şaşırabilir. Özetle bu, her OEM’in kendi tescilli uygulamasını ortaya koyduğunu ve kodlarını Android Açık Kaynak Projesi’ne (AOSP) dayandıran Özel ROM’ların böyle bir erişime sahip olmadığı anlamına geliyor.

Android 12 için en son geliştirici önizlemeleri, “Ekran altı parmak izi tarayıcısı”nın kısaltması olan Udfps’nin Google’ın mobil platformunun en son sürümüne geleceğini işaret ediyor. İlk geliştirici önizlemesine döndüğümüzde, bunun AOSP için mi yoksa özel bir Pixel için mi sunulacağı net değildi. Bununla birlikte ikinci geliştirici ön izlemesiyle birlikte XDA, bu özelliğin “com.google.android.systemui” olarak tasarlandığını, yani bunun yalnızca bir Pixel telefon için özel olduğunu öne sürdü.

Parmak izi tarayıcı kullanmaya geçiş, telefonlardaki yüz tanıma teknolojilerinin koruma için yüz maskesi takan insanlarla baş edemediği bir zamanda geliyor. Google’ın bu ekran altı sensörleri için en sonunda destek eklemesinin bu kadar uzun zaman alması biraz kafa karıştırıcı, ama yine de şirketin eğilimlere uyum göstermesi her zaman geç oldu. Genellikle  Pixel 4’teki Soli tabanlı yüz tanıma gibi kendi kendine oluşturduğu teknolojiler olmadığı sürece yavaş davranmayı tercih etti.

Bununla birlikte, bu biyometrik kimlik doğrulama uygulamasının en azından üçüncü taraf ROM üreticileri ve belki de diğer OEM’ler için bir dezavantajı var. Bu, hâlâ tüm Android geliştiricilerinin bağlanabileceği teknoloji için sunulan genel bir destek değildir. Bu nedenle onları şimdilik farklı uygulamalara güvenmeye mecbur bırakacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER