Manşetler

Android 12 Beta 3 sürümünde keşfedilen yeni ekran döndürme özelliği

android 12

Google, Android 12 için en son beta sürümünü tam zamanında yayınladı. Android 12 için Beta 3 kayan ekran görüntüleri, uygulamalar için cihazda daha hızlı evrensel arama, geliştirilmiş otomatik döndürme ve daha fazlasını içeren özellikler eklemeye devam ediyor. Google, Android 12’nin bu sürümünün “Android 12 API’leri ve resmi SDK’ya” sahip olduğunu söylüyor. Bu, gelecek beta sürülerinde büyük özellik değişiklikleri olmayabileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda Android 12’nin final sürümünün planlanan biçimde sonbaharda yayınlanacağına dair bir işaret olarak da sayabiliriz.

Android 12 Beta 3’teki en ilginç yeni özellik “daha iyi, hızlı otomatik döndürme”dir. Google, telefonu hangi yönde tutmaya çalıştığınızı belirlemek için artık yalnızca ivmeölçer yerine, ön kamerayı ve yüz algılamayı kullanıyor.

Android’in mühendislikten sorumlu Başkan Yardımcısı Dave Burke, “Bu, özellikle kanepede veya yatakta uzanırken cihazlarını kullanan kişiler için faydalıdır.” diye görüş belirtti. Bu, telefon yatay konumdayken yatakta yan yatabileceğiniz anlamına geliyor, ancak kamera yüzünüzü de yatay olarak görebildiği için portre modunda kalır.

Burke, bu yüz algılamanın Android 12’nin “Private Compute Core” sisteminde yerel olarak gerçekleştiğini, bu nedenle görüntülerin hiçbir zaman cihazdan saklanmadığını veya başka bir yere gönderilmediğini vurguluyor.

Burke, Google’ın ayrıca “animasyonu ve yeniden çizimi optimize ettiğini ve ML güdümlü bir hareket algılama algoritması eklediğini” söyledi. Bunun otomatik döndürme gecikmesini yüzde 25 oranında azaltacağını iddia ediyor. Android’de otomatik döndürme, geçmişten beri oldukça sarsıntılı ve farklı üreticilerin cihazları arasında tutarsız davranışlar sergiliyordu.

Otomatik döndürme sihirbazı kulağa oldukça hoş geliyor, ancak muhtemelen Android kullanıcılarından en çok alkışı alacak olan özellik, bir web sayfasının kayan ekran görüntüleri oluşturmanın tutarlı, sistem düzeyinde bir yolu olacaktır.

Android 12, kamerayı veya mikrofonu sistem düzeyinde kapatmanıza izin veren yeni geçişlere de sahiptir. Beta 3 ile artık işletme (veya devlet) telefonunuzdan sorumlu kurumsal yönetici, bu geçişleri kontrol edebilecek ve cihazınız için uygunsa, bunlara erişiminizi engelleyecektir.

Öte yandan Google, geliştiricileri hem uygulamalarında hem de telefonun tamamında yeni cihaz üstü arama motoru AppSearch’ü kullanmaya zorluyor. Geliştiriciler, cihaz genelinde veya diğer uygulamalarda evrensel arama için uygulamalarının hangi bölümlerinin dizine ekleneceğini seçebilecek.

Bunlara ek olarak Google, kısa süre önce Android 12’nin kullanıcıların indirmeyi bitirmeden oyun oynamaya başlamalarına izin vereceğini duyurmuştu. Ve Beta 2 sürümünde olduğu gibi, henüz keşfedilmemiş bazı küçük özellikler, duyurulmamış ince ayarlar olabilir. Beta 3 Pixel telefonların yanı sıra Oppo, Realme, Sharp, OnePlus ve diğer üreticilerin (aralarında Samsung yok) az sayıda cihazında salı günü itibarıyla kullanıma sunuldu

Android 12’nin son sürümüne gelince, tabii ki ilk olarak Pixel telefonlara gelecek. Ancak bu yeni sürüm bazı cihazlarında beta sürümünü kullanmaya izin veren üreticiler tarafından da daha erken sunulabilir. Google, Android güncellemeleri için sürüm dağıtımlarının temposunu iyileştiriyor, yine de iOS’te gördüğümüz hıza asla ulaşamayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER