Teknoloji

Android 12 Beta 2 sürümüyle eklenen yeni kablosuz kontrolleri

android 12 beta 2
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, çarşamba günü Pixel telefonlar için Android 12’nin ikinci beta sürümünü yayınladı. Geçen ay Google I/O’da duyurulan ancak ilk beta sürümüne dahil edilmeyen Android 12 özelliklerinden birkaçını daha bu ikinci beta sürümüyle birlikte geliyor. Kullanıcıların internet bağlantılarını yönetmelerini sağlayan yeni bir yöntem da dahil olmak üzere birkaç yeni özellik ortaya çıktı.

Hızlı Ayarlar’da Android 12 artık eski Wi-Fi düğmesinin yerini alan “İnternet” adlı yeni bir düğmeye sahip. Ona dokunun ve Wi-Fi ağları arasında geçiş yapmanıza izin verecek ve aynı zamanda mevcut hücresel bağlantınızı gösteren (ayrıca değiştirebileceğiniz) bir ekran göreceksiniz.

Google buradaki amacın kullanıcıların “İnternet sağlayıcıları arasında geçiş yapmalarına ve ağ bağlantısı sorunlarını daha kolay gidermelerine” yardımcı olmak olduğunu söylüyor. Google’ın gönderisi, okuyuculardan ne düşündüklerini bildirmelerini talep ediyor. Bu da kullanıcı arayüzünün kesin hâlini almadığının işareti sayılabilir. Ne de olsa Google, Android betaları sırasında sık sık yeni kullanıcı arayüzü fikirleri sunuyor ve ardından bunları geri alabiliyor.

Ayrıca Android 12, bir uygulama mevcut panoyu her okuduğunda görünecek bir “Pano okuma bildirimi” özelliğini alıyor. Bir uygulama, başka bir uygulamada kopyaladığınız bir şeyden panoyu okuduğunda bu bildirim görünür. Başka bir deyişle, aynı uygulama içinde kopyalayıp yapıştırırsanız bu bildirim can sıkıcı bir şekilde açılmayacaktır. Diğer bildirimlerin aksine, bu bildirim ekranın alt kısmından görünür. Benzer özellik geçen yıl iOS 14 ile birlikte Apple’ın mobil cihazlarına gelmeye başlamıştı. Daha fazla insan, uygulamaların gerçekten olmaması gerektiği halde pano içeriği istediğini fark ediyor.

Bunlar ilk beta sürümünde görünmeyen iki yeni özellik, ancak Google’ın duyurduğu ancak ilk betaya dahil etmediği birkaç özellik daha var.

Droid Life‘ın belirttiği gibi, sistem kullanıcı arayüzü artık duvar kağıdınızdan tamamlayıcı renkler almaya çalışıyor. Bu süreç düzgün şekilde işliyor, ancak tam olarak son hâlini aldığı söylenemez. Sistem renklerini ayarlamak için son iş akışının, renkleri özelleştirebileceğiniz bir adımı içermesi amaçlanmış. Ayrıca Google, telefonun arkasına dokunduğunuzda özel bir işlem ayarlamanıza izin veren “Hızlı Dokunma” özelliğini korumaya nihayet hazır görünüyor.

Daha fazlası için, XDA Developers’tan Mishaal Rahman’ın Twitter’da paylaştığı tweet dizisine göz atabilirsiniz. Burada tüm yeni özellikler, ince ayarlar ve değişiklikler yer alıyor:

Gizlilik kontrolleriyle ilgili yeni arayüz düzenlemeleri

Google’ın öne çıkardığı başka bir özellik, bir kullanıcının uygulamaların bir telefonun mikrofonunu, kamerasını ve konumunu ne sıklıkla kullanmak istediğini görmesini sağlayan Privacy Dashboard’dur. Bu arada Apple, iOS 15 için benzer bir kontrol panelini duyurdu ve Android’den birkaç veri noktası daha fazlasını içeriyor.

android 12 beta 2

Ayrıca Google, mikrofon ve kamerayla ilgili daha önce duyurulan gizlilik özelliklerini de açıyor. Her ikisi de açık olduğunda, durum çubuğunun sağ üst köşesinde bir gösterge görüntülenecektir. Android 12, artık bu sensörleri kapatmak için Hızlı Ayarlar’da geçişlere sahip olacak.

Bu, oldukça düzgün işleyen bir sistem gibi görünüyor. Hızlı ayarlarda mikrofonu veya kamerayı devre dışı bırakırsanız, bir uygulama bir dahaki sefere erişmeye çalıştığında, sistem onları tekrar açmak isteyip istemediğinizi soracaktır. Reddederseniz uygulama kamera veya mikrofon erişimine sahip olduğunu düşünecektir, ancak gerçekte gördüğü karanlık ve duyduğu tek şey sessizliktir.

Bu sürümle Google, önümüzdeki sonbaharda Android 12’yi yayınlamaya yönelik yol haritasına bağlı kaldığını gösteriyor. Son sürümden önce birkaç beta sürümünün daha gelmesini bekleyin. Bu beta şu anda Pixel telefonlarda mevcut ve son güncelleme de yayınlandığında öncelikle Pixel telefonlara gelecek. Diğer telefonların ne zaman güncelleneceği açık ve can sıkıcı bir soru olmaya devam ediyor. Android’in bu sürümü son yılların en büyük yeniden tasarımına sahip olduğundan, diğer akıllı telefon üreticilerinin yeni “Material You” tasarım sistemine kendi stillerini nasıl uygulayacaklarını bulmak için biraz daha zamana ihtiyaçları olacaktır.

İLGİLİ HABERLER