Teknoloji

Android 10’u PC’de çalıştırmak isteyenlerin ilgisini çekecek proje

bliss os android 10

Android akıllı telefon ve tabletler için. Chrome OS ise dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için. Google’ın son on yıldır bize söylediği bu şekilde. Ancak küçük bir geliştirici grubu uzun zamandır Android 9 veya Android 10’u x86 işlemcili bilgisayarlarda çalıştırmak için uğraşıyor.

Uzun zamandır sürdürülen Android-x86 projesi geçen hafta Android 9 tabanlı işletim sistemi için bir sürüm adayı yayınlamıştı. Grup şimdi Android 10’a doğru ilerliyor. q-x86 kaynak kodunun geliştiriciler için hazır olduğu kaydedildi.

Geliştiriciler ve macerayı seven kullanıcılar Android 10 tabanlı masaüstü işletim sisteminin ilk derlemesini Bliss OS’in arkasındaki tayfa sayesinde kullanabiliyor. Bliss OS 12 Alpha derlemeleri indirmeye sunuldu.

Bu derlemeler henüz sürüm öncesi olduğu için, alfa kalitesindeki sürümler genellikle hatalarıyla bilinir. Bliss ekibi bun nedenle işletim sistemini indirmeden ve yüklemeden önce ne yaptığınızı bilmeniz gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda XDA-Developers forumu içindeki bir paylaşımda da gizli bir indirme kodu gizli.

Engelleri aştıktan sonra, Bliss 12 Alpha’yı projenin indirme sayfasından indirebilirsiniz. Daha sonra bunu Bliss ROM dokümantasyon sitesindeki talimatları takip ederek yükleyebilirsiniz.

Bliss, Android-x86’nın en son Chromebook veya Windows bilgisayarlarında çalışacak şekilde ayıklanmış bir sürüm. Eğer Windows, Linux veya Chrome OS’i sisteminizde çalıştırabiliyorsanız, o hâlde Bliss OS’i de çalıştırabilirsiniz.

İşletim sisteminin masaüstü tarzında bir başlatıcısı bulunuyor. Burada görev çubuğu ve başlat menüsüne benzer bir uygulama çekmecesi bulunuyor. Uygulamalar pencere içerisinde çalıştırılabiliyor. Dokunmatik ekran desteğinin yanında dokunmatik olmayan ekranlara sahip cihazlar da destekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER