Teknoloji

Android 10 güncellemesini alacak Sony Xperia telefonlarının listesi çıktı

sony xperia 1

Sony son zamanlarda akıllı telefon haberlerinde pek fazla yer bulmuyor. Yer bulduğu zamanda ise bunlar genellikle iyi haberler olmuyor. Üstelik şirket artık Xperia telefonlarını Türkiye’de de satmıyor. Yine de, bazı Android tutkunları arasında hâlâ Sony telefonlarına bağlı olanlar var ve bu haber de onları ilgilendiriyor.

Son yıllarda Sony’nin akıllı telefon serisinde epey sadeleştirmeye gittiğini gördük. Birçok giriş seviyesi ve orta segment telefon kaldırıldı. Bazı telefonlar sadece şirketin ana vatanı Japonya’da çıkarıldı. Eğer onları da sayarsak, şirketin son iki yılda çıkardığı telefonların sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. “Ultra” ve “Compact” versiyonların eklenmesi de bu sayının aşılmasına yetmiyor.

Android 10 güncellemesi alacak Sony Xperia telefonlar listesi de bu nedenle çok uzun değil. Japon mobil operatör NTT DoCoMo, piyasaya sunduğu telefonlar içinde en son Android versiyonunu alacak telefonları listeledi. Güncellemeler aralık ayında dağıtılacakken, listede sadece yedi telefon yer alıyor. Üstelik bunlardan bir tanesi Japonya dışında bilinmiyor. Söz konusu Xperia Android telefonları şu şekilde listeleniyor:

? Xperia XZ2
? Xperia XZ2 Premium
? Xperia XZ2 Compact
? Xperia XZ3
? Xperia Ace
? Xperia 1
? Xperia 5

İlginçtir ki, ne 2017’de çıkmış Xperia XZ1, ne de bu yılın başlarında tanıtılmış Xperia 10 ve 10 Plus modelleri listede yer almıyor. Son iki cihazın operatör tarafından satılmıyor olmasının operatör tarafından satılmamasıyla da ilgisi olabilir. Ancak Xperia XZ1’in listede bulunmaması, Sony’nin iki yıllık güncelleme garantisi uygulamasına dikkat ettiğini gösteriyor.

Söz konusu güncelleme garantisinin NTT DoCoMo ile ilgili olduğu da düşünülebilir, ancak önceki yıllarda benzer bir uygulama uluslararası pazarda satılan Xperia modelleri için de uygulanmıştı. Hatta Sumaho Info, Japon modellerin güncellemeyi uluslararası modellerden daha geç aldığını söylemişti. Bu durumda Sony Xperia telefonları için Android 10 güncellemeleri dağıtımı Japonya dışındaki ülkelerde kasım ayında başlayabilir.

Bir zamanlar Sony, Android tutkunlarının favorisi konumundaydı. Cihazların tasarımı, kameraları ve açık kaynak Android kullanımına ve modifikasyonlara olan katkısıyla epey ilgi görürdü. Tüm bu çekici noktalar zamanla kayboldu gitti. En başta da söylediğimiz gibi, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde Sony Xperia Android telefonlarının satışına da son verildi.

İLGİLİ HABERLER