Manşetler

Analiz: Apple WWDC 2010’da ne gibi yeniliklerle karşımıza çıkabilir?

Steve Jobs yarın akşam Apple’ın her yıl düzenlediği Küresel Geliştiriciler Konferansı’nın açılış toplantısında katılımcıların karşısına çıkacak. Apple’ın CEO’sunun bu toplantıda önemli duyurular yapması bekleniyor, bunlardan en önemlisi ve en çok bekleneni de yeni iPhone ile ilgili… Steve Jobs’un açıklamalarını size canlı olarak aktaracağız, ancak öncelikle bu toplantıdan neler çıkabileceğine biraz yakından bakalım.

Aslında işler bu sene biraz daha karışık, o da kayıp iPhone prototipi yüzünde. Gelenekçi yapıda olan Apple’ın geçtiğimiz sene bu konferansta iPhone modellerini tanıttığını göz önünde bulundurursak, yeni iPhone’la karşılaşmamız kesin gibi. Bunun yanında Apple’ın Verizon ile ortaklık yapıp AT&T’nin yanına yeni bir dağıtıcı ekleyeceği, iTunes’un bulut tabanlı hâle geleceği, Apple TV ile ilgili beklentiler de WWDC 2010 öncesi konuşulanlar arasındaydı.

Yeni Nesil iPhone
Eğer Apple yarın yeni iPhone modeliyle karşımıza çıkmazsa, bu bizim için büyük bir sürpriz olacak. Gizmodo’nun geçtiğimiz Nisan ayında gözler önüne serdiği iPhone prototipine benzer olmasını beklediğimiz bu yeni iPhone’da yüz kamerası, HD video kayıt yeteneği, LED flaş yer alacakken, daha endüstriyel bir tasarımla karşılaşabiliriz.

iPhone OS 4.0 işletim sistemiyle çalışacak olan bu yeni iPhone’da multitasking, klasörler, kurumsal özellikler gibi iPhone OS 4.0’ın sunacağı yenilikler bulunacak. Ayrıca ön yüzde yer alacak kamera sayesinde artık iPhone’un da video görüşmelerini desteklemesini bekliyoruz.

Piyasaya çıkış tarihi olarak 25 Haziran’ın verilmesi olsası. Yine de Apple’ın ürün satış tarihiyle ilgili farklı politikalar izlemesi net bir tahmin yapmamızı zorlaştırıyor. Yeni iPhone’un Türkiye’de Ağustos sonu Eylül başı satışa sunulmasını bekliyoruz, bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Verizon iPhone
Her ne kadar Türkiye’de olduğumuz için bizi fazla ilgilendirmese de, ABD’de Verizon’un iPhone satmaya başlayacağını dair beklentiler aylardır tazeliğini koruyor. Apple ile Verizon arasında bir anlaşmanın çoktan imzalandığı ve bu anlaşmanın bu yıldan 2012’ye kadar kesinlikle yürürlüğe gireceğine dair dedikodular ortalıkta dolaşıyor. Buna karşılık Verizon yakın gelecekte iPhone satmayı planlamadığını duyurdu.

Yarınki toplantıda Verizon’la ilgili bir duyurunun yapılmasını aslında beklemiyoruz. Bu etkinlik iPhone’a odaklı olacaktır. Verizon işinin başka bir etkinlikte duyurulması daha büyük olasılık dahilinde.

iTunes Live, Mobile Me ve Bulut Servisleri
Apple bu haftanın başında geçtiğimiz sene satın almış olduğu Lala adlı çevrimiçi müzik dinleme servisini kapattı. Lala’nın kapanışı iTunes’un bulut-tabanlı versiyonunun önümüzdeki hafta içinde tanıtılacağına dair spekülasyonları kuvvetlendirdi. Web tabanlı iTunes aylardır konuşuluyordu.

Google’ın Android işletim sisteminin masaüstü bilgisayarda bulunun müzik listelerini telefona akıtmaya izin vermesiyle birlikte yarın ki etkinlik Jobs için Apple’ın yeni bulut servislerini tanıtmak için uygun bir ortam gibi görünüyor. iTunes.com ile ilgili yeni bir duyuruyla karşılaşırsanız şaşırmayın, bu arada Mobile Me servisi de Android’le rekabet edecek düzeye gelmek için yeni işlevler kazanacak olabilir.

Bu sene Apple’ın bulut tabanlı servisleri ciddiye aldığı bir sene…

Diğer Potansiyel Duyurular
Her ne kadar herkesin dikkati yeni nesil iPhone üzerinde olsa da, bu durum Steve Jobs’un şapkasından başka tavşanlar çıkaracağı anlamına gelmiyor. MacBook Air bir senedir güncelleme yüzü görmedi, bu nedenle WWDC 2010’da dikkat çekici başka bir solist olabilir. Ayrıca Safari’nin birtakım yeniliklerinin duyurulabileceği de ihtimaller dahilinde…

Yukarıda yaptığımız tahminlerin gerçek olup olmadığını yarın akşam Türkiye saatiyle 20.00’de başlayacak olan WWDC 2010 açılış toplantısında göreceğiz. Bu etkinliği sizin için izliyor olacağız. Yarın akşam yoğun bir mesai bizleri bekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER