Teknoloji

Tabletler ve hibrit sistemler için AMD Temash platformu resmiyet kazandı

AMD 2013 yılında Intel ve ARM ile mobil arenada da daha sağlam şekilde rekabet etmek istiyor ve bu noktada yeni duyurulan Temash APU’yu çok iş düşecek. Medya ve performans odaklı tabletlerle klavye takılabilen hibrit cihazları ve 10 ila 13 inç arasında dokunmatik ekrana sahip olan ultrataşınabilir dizüstü bilgisayarları hedefleyen A serisi Temash APU’larda Bobcat’e göre yüzde 20 performans artışı sağlayan Jaguar çekirdekleri bulunuyor.

amd-logo-080113

Çift ve dört çekirdekli seçeneklerle birlikte sunulacak gerçek anlamda ilk AMD yongaüstü sistemi Temash, 2012’nin ürünü olan AMD C-70’e göre yüzde 2012 oranında daha iyi bir watt başına verim sunarken watt başına x86 performansı bakımından da yüzde 172’lik bir artış sağlıyor. Bu arada AMD’nin testlerine göre Intel’in Atom Z2760 yongasetine göre de 2 ila 5 kat arasında daha iyi performans elde ediyor. Temash tabanlı bir sistemde batarya ömrünün 12 saate kadar çıktığı görülebilir. Ayrıca Intel Core i3 işlemcili bir Windows tablete göre de yüzde 45 daha uzun bir batarya ömrü sunulabiliyor.

A serisi altında yer alan A400’de uygulamalar ve yerel video stabilizasyon işlemleri için GPU hızlandırma özelliği yer alırken A600’de de AMD’nin Screen Mirror teknolojisinin yer aldığını görüyoruz. Bunun sayesinde içerikler desteklenen TV’lere kablosuz olarak aktarılabiliyor. Bunun yanı sıra web kamerasını kullanarak çeşitli hareket kontrollerini gerçekleştirme, biyometrik güvenlik sağlayan AMD Face Login gibi unsurlar da A600’ün teknik imkanları arasında yer alıyor. Her iki yongasette de Radeon HD 8000 serisi grafik işlemciler bulunuyor.

Bağlantı destekleri tarafına göz attığımızda en fazla iki USB 3.0 ve 10 USB 2.0 port desteği sunulduğunu görüyoruz. Tabii ki eSATA, HDMI, PCI Express, VGA ve bunun gibi portlar da kapsam dahilinde yer alıyor. 8 GB’ye kadar sistem bellek desteği sunan bu yongasetler aynı zamanda AMD’nin Turbo Dock sistemini de bünyesinde barındırıyor. Söz konusu sistem sayesinde bir tablet klavyeli yerleştirme istasyonuna bağlandığında performans artışı sağlanabiliyor.

İlginç olan bir diğer nokta da Temash’ın 5W altı versiyonlarının fansız sistemler içinde kullanılabiliyor olması. Bu durum gelecekte daha fazla Temash tabanlı Windows tablet görmemizi sağlayabilir. AMD, Temash serisi APU’ların önümüdeki aylarda tablet, dizüstü bilgisayar veya diğer ürünlerde karşımıza çıkmasını hedefliyor.

İlgili >> SlashGear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER