Manşetler

AMD Spectre tehdidine karşı bellenim güncellemeleri çıkarıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

amd spectreAMD’nin Meltdown ve Spectre CPU açıklarına ilk tepkisi “AMD işlemcilerinde tehlike sıfıra yakın” olmuştu. Ancak bu sıfır tehlike sıfır etki anlamına gelmiyor. AMD’nin teknolojiden sorumlu genel müdür yardımcısı Mark Papermaster, mikro kod seviyesindeki işlemci güncellemeleri ve işletim sistemi yamalarından oluşan ek adımlar tanımladıklarını, bunların tehdite karşı önlem amacıyla AMD müşterileri ve iş ortaklarına dağıtılacağını açıkladı.

AMD bu hafta içinde Ryzen ve EPYC sahipleri için bellenim güncellemeleri çıkarıyor. Ayrıca şirket daha eski işlemcileri de gelecek haftalarda güncellemeyi planlıyor. Intel’in yaptığı gibi, bu bellenim güncellemeleri de PC üreticilerine dağıtılacak, daha sonra tedarikçiler de müşterilerin bu güncellemeleri almalarını garanti altına alacak. AMD, bu bellenim güncellemelerinin uygulanmasından sonra performansa olumsuz etkinin olup olmayacağını söylemiyor. Benzer şekilde EPYC işlemcili sunucuların etkilenip etkilenmeyeceği hakkında da yorum yapmıyor.

AMD, Meltdown ve Spectre açıkları konusunda dikkatleri pek fazla üstüne çekmedi, çünkü şirketin işlemcileri zaten Meltdown’a karşı dayanıklı. Spectre’ın ikinci çeşidinin ise üreticileri bir an önce bellenim güncellemeleri hazırlamaya sevk ettiği de yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Intel, 15 Ocak’a kadar geride kalan beş yıl içinde çıkmış tüm işlemcilerinin yüzde 90’ı için güncelleme çıkarmış olmayı planlıyor. AMD de şimdi kendi bellenim güncellemelerini çıkarıyor. Apple’ın Mac ve iOS cihazları için çeşitli bellenim güncellemeleriyle soruna çare bulmaya çalıştığını gördük. Android tarafında ise birçok cihaz ve işletim sistemi versiyonu bulunduğu için işler daha karışık görünüyor.

Öte yandan AMD, Radeon GPU mimarisinin Meltdown veya Spectre’dan etkilenmediğini açıkladı. Çünkü bu GPU’lar kuramsal işlem yürütme birimini kullanmıyor, bu nedenle son tehditlere karşı duyarlılığı bulunmuyor. AMD, işlemcileri için güvenlik güncellemeleri geliştirmeyi sürdürdükçe, yeni açıklamalar yapmayı planladığını da söylüyor.

İLGİLİ HABERLER