Teknoloji

AMD Vega’nın çıkışı öncesinde Radeon Sofware uygulamasını güncelledi

AMD Vega grafik yongalarının çıkışını merakla bekleyenler için, bu çıkışın yaklaştığını gösteren bir başka önemli işaret, AMD’nin Radeon donanımlı PC’lere özel Radeon Software Crimson ReLive uygulamasına gelen büyük güncelleme oldu.

Resmi adıyla AMD Radeon Software Crimson ReLive 17.7.2 olarak bilinen bu güncelleme, altı ay önce çıkan hatırı sayılır büyüklükteki Crimson ReLive güncellemesinin üstüne geldi. Bu son güncellemeyle birlikte Radeon grafik kartı üzerinde daha önce olmadığı kadar fazla kontrol elde etmek mümkün oluyor.

Tabii ki, herkesi en fazla ilgilendiren ayrıntı, bu yeni Radeon Software versiyonunun oyun bilgisayarlarındaki oyun deneyimini ne oranda etkileyeceği olacaktır.

Başlangıç olarak, bu yeni güncelleme AMD’nin Radeon Software Crimson ReLive yazılımının selefi olan Catalyst Control Center’da bulunan tüm özelliklerin neredeyse tamamını getiriyor. Tüm bu kontroller yeniden paketlenerek “Radeon Ayarları” bölümüne yerleştiriliyor. Artık GPU ile ilgili tüm ihtiyaçları tek bir yerden karşılayacak tek bir uygulama elde edilmiş oluyor.

Daha da ilerlediğimizde, AMD’nin yukarıdaki videoda görüldüğü gibi, “Enhanced Sync” adı verilen bir özelliği sunduğunu görüyoruz. Şirketin belirttiğine göre, bu çerçeve yenileme teknolojisi standart Vertical Sync’e (VSync) göre daha düşük gecikmelerle çalışıyor ve azaltılmış çerçeve teklemesi ile ekran yırtılması arasındaki ilişkiyi daha iyi şekilde dengeliyor. VSync gibi herhangi bir monitörde kullanılabilen bu teknolojinin çıkış noktasında, çerçeve hızı yenilemesiyle başa çıkılması gereken durumlarda, bu iki ekran olayı arasında daha iyi bir dengeye ulaşılması fikri bulunuyor.

Ayrıca bu uygulama şirketin Radeon Chill yazılımına da önemli güncellemeler getiriyor. Çerçeve hızlarını düzenleyen bu yazılım hem sıcaklığı hem de güç tüketimini düşük seviyede tutmaya çalışırken, bunun uyumluluğu en çok oynanan PC oyunlarının 30’dan fazlasına da çıkarılıyor. AMD’nin belirttiğine göre, güncellemeleri sayesinde HP Omen’de League of Legends oynanırken pil ömrü yüzde 30’a varan oranda artıyor.

Ayrıca AMD WattMan yazılım teknolojisini de iyileştiriyor. Şimdi bu teknoloji sayesinde bellek frekansını indirmek mümkün oluyor, böylelikle CPU ve GPU üzerinde daha verimli şekilde hız aşırtması uygulanabiliyor. Daha da iyisi, bu araç ile GPU’nun güç durumlarını, ister daha iyi hız aşırtması ister daha düşük güç tüketimi için kontrol etmek mümkün hâle geliyor.

Tüm bunlara ek olarak, yeni “Çerçeve Hızı Hedefleme Kontrolü” özelliği sayesinde oyunların çerçeve hızlarını donanım seviyesinde sınırlamak mümkün oluyor. Bu da GPU’nun daha düşük güç tüketim seviyelerine ulaşmasını sağlıyor. Son olarak, AMD uygulamasına Per-Display Renk Kontrollerini de ekliyor. Bu da parlaklık, renk, kontrast, doygunluk gibi, Radeon GPU’ya bağlı herhangi bir ekranın veya tüm ekranların ayarlarını tek bir yerden yapmayı mümkün kılıyor.

AMD Radeon Software Crimson ReLive uygulamasına yaptığı bu güncellemelerle Vega platformu için yolu iyice açmış oluyor. Değişikliklerin tüm listesini burada bulabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER