Teknoloji

AMD Radeon RX Vega ile oyun bilgisayarlarında Nvidia’ya rakip olacak

amd radeon rx vegaAMD Radeon RX Vega ailesi grafik kartlarını sonunda görücüye çıkarttı. Şirket Radeon RX Vega’yla üst sınıf oyun bilgisayarları pazarında Nvidia ile rekabet etmeyi amaçlıyor. AMD’nin oyun bilgisayarları için ürettiği grafik kartlarında üst segmenti hedeflemesinin üzerinden yıllar geçmiş durumda. Şirket son amiral gemisi olan Fury X’i 2015’te tanıtmıştı.

Fury X, kendine özgü yüksek geniş bant belleğiyle üst segment oyun bilgisayarları için makul bir seçenek gibi görünmüştü. Ancak Nvidia GTX 980 Ti ile birlikte Fury X’e yaşam alanı vermemişti. Aradan geçen yıllarda üst sınıf oyun bilgisayarlarında Intel Core i7 işlemci ve Nvidia GTX 18980 grafik kartı neredeyse bir standart halini almıştı. AMD 14 Ağustosta satışa sunulacak Radeon RX Vega ailesiyle bu durumu değiştirmeyi hedefliyor.

Vega mimarisi hakkında çeşitli ipuçları geçtiğimiz yıl ortaya çıkmıştı. AMD yeni üst sınıf grafik kartlarının fiyatlarını ve çıkış tarihlerini sonunda resmen duyurdu. Bağımsız Radeon RX Vega 56, 14 Ağustosta 399 dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulacak. Hava soğutmalı Vega 64 için ise 499 dolar ödemek gerekecek. AMD aynı zamanda Radeon Packs adını taşıyan, oyunları ve indirimli donanımları bir arada sunacak bir program başlattı.

AMD kullanıcılarına üç farklı paket seçeneği sunuyor. Bu paketlerin üçünde de oyun olarak Wolfenstein II: The New Colossus and Prey bulunuyor. 34 inçlik kavisli ultra geniş FreeSync işlemci için 200 dolar, bazı Ryzen 7 1800X yonga ve 370X ana kartlarda ise 100 dolar indirim teklif ediliyor. Paket fiyatları 499 ila 699 dolar arasında değişiyor.

AMD Radeon grafik kartı mimarisiyle yüksek bant genişlikli belleğinin yeni versiyonunu (HBM2) sunuyor. Pin başına bant genişliğini ikiye katlayan HBM2, geleneksel GDDR5 belleklere kıyasla bir seferde daha fazla veri transfer edilmesi için tasarlandı. AMD RX Vega 64 grafik kartıyla 13.7 teraflop performans vadediyor.

Nvidia AMD Radeon RX Vega serisine cevabı 2018’de verecek

AMD üst segment oyun bilgisayarlarında Intel ve Nvidia’nın kurduğu saltanata son vermeyi hedefliyor. Şirketin 16 çekirdekli Threadripper işlemcilerine Intel 18 çekirdekli Core i9 ile yanıt vermişti. Nvidia’nın Radeon RX Vega’ya karşılığı için ise 2018’in başında çıkacak Volta serisini beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER