Manşetler

AMD Radeon HD 7970 resmiyet kazandı, 9 Ocakta piyasaya çıkmış olacak

AMD, 28 nm üretim sürecine göre üretilmiş ilk grafik kartı ve Southern Islands GPU ailesinin ilk üyesi olan Radeon HD 7970’i duyurdu. HD 7970 AMD’nin şimdiye kadarki en hızlı tek grafik işlemcili grafik kartı HD 6970’in yerini alacak. Yeni kart ile birlikte tranzistör sayısı 2.6 milyardan 4.3 milyara çıkarıldı, saat hızı ise 880 MHz’den 925 MHz’e çıkartıldı. Stream işlemci sayısı da yüzde 33 arttırıldı, 1536’dan 2048’e yükseltildi.

AMD HD 7970’deki iyileştirmelerden VRAM de nasibini aldı. 2 GB’den 3 GB’ye çıkarılan VRAM’in yanı sıra 264 GBps’lik bant genişlikli 384-bit bellek arayüzü de mevcut durumda. Ne var ki, bu artışlar bir yana, belki de en büyük değişiklik Graphics Core Next adı verilen yeni bir dahili yerleşim mimarisi. Bu sayede kartın oyun konusundaki gücünden ödün vermeden daha fazla sayısal işlev yürütülebiliyor.

HD7970’in diğer öne çıkan özellikleri arasında PCI Express 3.0 ve DirectX 11.1 uyumluluğu bulunuyor. Bu anlamda HD 7970 her iki yeni standardı da karşılayan ilk kart olma özelliği taşıyor. Öte yandan AMD ZeroCore Power Technology adı verilen bir teknolojiyi de bu kartta sunuyor. Böylelikle güç yönetim tarafından da önemli iyileştirmeler sunulmuş oluyor.Bu teknoloji sayesinde kartın dinlenme durumunda, ekranda hiçbir şey göstermediği durumdaki güç tüketimi 15 Watt’a kadar düşürülüyor. Hatta siyah ekranın gösterimi durumunda bu değer 3 Watt’ın altına iniyor. Kartın maksimum güç tüketimi HD 6970 ile aynı seviyede olacak şekilde 250 Watt olarak veriliyor.

HD 7970, sistem için ne kadar güç harcayacağını bilen, kartın içindeki işlemciyi güç limitlerini aşmayacak şekilde kademeli olarak yavaşlatabilecek kadar akıllı ilk AMD grafik işlemcisi olarak da öne çıkıyor. AMD yöneticilerinden Zvika Greenstein bu sayede kartın 925 MHz’lik varsayılan hıza sahip olduğunu ve hız aşırtma yöntemi yardımıyla 1 GHz’in üzerine çıkabileceğini işaret ediyor.

AMD HD 7970 için erken incelemeler de gelmeye başladı. HD 7970’in oyun oynamak için gerçekten de en hızlı tek grafik işlemcili grafik kartı olduğu görülüyor. NVIDIA’nın GTX 580 video kartından hemen hemen her oyunda daha hızlı olan bu karttan en iyi verimi almak için bazı oyunlarda en yüksek çözünürlüklte oynamak gerekiyor.

AMD Radeon HD 7970 daha önce ipuçları verildiği şekilde 9 Ocakta piyasaya çıkacak. AMD’nin yurtdışı için tavsiye ettiği satış fiyatı 549$.

İlgili – AnandTech
İlgili – PC Perspective

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER