Teknoloji

AMD’nin Kabini ve Richland APU’ları ana akım ve performans odaklı dizüstü bilgisayarlar için yola çıktı

AMD’nin genel kullanıcı kitlesini hedefleyen ve performans odaklı dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği APU’lar büyük değişimlerle birlikte geliyor. Ana akım ürünlerde yer alacak Kabini ve performans odaklı ürünleri hedefleyen Richland APU’lar ile birlikte daha iyi performansın daha düşük güç tüketimiyle sunulması amaçlanıyor. Performans artışının yanı sıra dokunmatik ekranlı küçük dizüstü bilgisayarlar için ilk dört çekirdekli işlemciler ve Intel’in karşılaştırılabilir yongalarına göre yüzde 72 daha iyi oyun performansı da dikkat çeken unsurlar arasında bulunuyor.

amd-logo-yesil

AMD’nin ana akım taşınabilir ürünlerini hedefleyen Kabini platformu giriş seviyesi dizüstü bilgisayarların yanı sıra küçük dokunmatik ekran barındıran dizüstü bilgisayarlarda da karşımıza çıkacak. Batarya ömrü bakımından önemli bir katkıda bulunması beklenen bu APU ile çalışan makineler 10 saate kadar aralıklı çalışma ve 9 saatin üzerinde internette gezinme fırsatı sunacak. Ayrıca bu platform 1080p Full HD video oynatma yeteneğini de bünyesinde barındırıyor.

Tek yongalı yongaüstü sistem Jaguar çekirdekleri, 2 MB paylaşım L2 önbellek barındırıyor, 9W ila 25W arası TDP değerine sahip seçeneklerle birlikte geliyor. 4096 x 2160’a kadar çözünürlüğe sahip iki farklı ekranı aynı anda destekleme, DisplayPort 1.2, DVI ve HDMI 1.4a çıkış yetenekleri de listede yer alıyor. En fazla sekiz USB 2.0 ve iki USB 3.0, iki SATA Gen2/Gen3 ve SD kart okuyucusu da bağlantılar tarafında dikkat çekiyor. AMD’nin Steady Video olarak adlandırılan teknolojisi sayesinde kamera çekimlerinde iyileştirme sağlanırken yine bir AMD teknolojisi olan Perfect Picture HD de gerçek zamanlı işleme yaparak en iyi kontrastı ve renkleri yakalamayı amaçlıyor.

Performans tarafındaki ürünler ise Richland serisi altında toplanıyor. Trinity’nin yerini alan bu yeni APU’lar Core i5’e göre yüzde 71 daha iyi grafik destesteği sunarken 10 saatin üzerinde batarya ömrü veya 7.5 saate kadar internette gezinme desteği sunuluyor. Trinity’ye göre yüzde 19 daha iyi performans sunan Richland serisinde grafik performansında ise yüzde 40 oranında bir artış kaydedilmiş. A8 işlemcide hareket kontrolü ve yüz tanımalı kullanıcı girişi yer alırken AMD Screen Mirror ile de görüntüleri yakındaki bir TV’ye kablosuz olarak aktarmak mümkün oluyor. A10 ise oyun konusundaki yetenekleriyle göze çarpıyor.

AMD Dual Graphics için varolan özel ayarları da unutmamak gerek. Richland yongalarında yer alan yerleşik grafik işlemci birimleri şirketin Radeon HD 7000 veya 8000 serisi ayrık GPU’larıyla aynı anda çalışma yeteneğini de ellerinde bulunduruyor. AMD’nin iddiasına göre bu durum oyun performansını olumlu yönde etkiliyor.

AMD Kabini ve Richland APU’larıyla çalışan ilk dizüstü bilgisayarların önümüzdeki aylarda çıkış yapması bekleniyor.

İlgili >> SlashGear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER