Teknoloji

AMD eski yöneticilerini Nvidia’ya geçmeden önce 100 bin gizli belgeyi çalmakla suçluyor

AMD, dört eski çalışanına yönelik son derece ağır iddialarla mahkemeye başvurdu. Şirket, üst düzey yöneticilerini rakip şirket Nvidia’ya geçmeden önce binlerce önemli belgeyi çalmakla suçluyor. Pazartesi günü mahkemeye şikayette bulunan AMD’nin suçladığı isimler ise eski stratejik gelişimden sorumlu başkan yardımcısı Bob Feldstein ile müdürler Manoo Desai ve Nicolas Kociuk. Şirket, bu üçlünün AMD’den ayrılmadan altı ay önce şirketin dosyalarını taşınabilir sabit disklere kopyalamaya başladığını iddia ederken; Nvidia’ya katılan bir diğer eski AMD üyesi Richard Hagen de AMD çalışanlarının aklını çelmeye çalışmakla suçlanıyor. Hagen’in iki şirket arasındaki birbirlerinin çalışanlarının aklını çelmemeye yönelik anlaşmayı ihlal ettiği iddia ediliyor.

AMD’den geçtiğimiz temmuz ayında ayrılan Feldstein, AMD tarafından üretilen donanımın gelecek nesil Xbox, PlayStation ve Wii U’da yer almasına yönelik anlaşmalarda önemli rol oynamıştı. Nvidia’nın konsol pazarında hakimiyet kazanmak için Feldstein’ı işe aldığı o dönemde oldukça yüksek sesle konuşulmuş, Nvidia ise Feldstein’ın şirkete mevcut ve gelecekteki teknoloji lisanslama projelerinde yardımcı olacağını belirtmişti.

AMD’nin şikayet dosyasında Feldstein ve Hagen’in Desai’yi işe aldığı, Desai’nin de Kociuk’u ve belki de başka AMD elemanlarını beraberinde getirdiği belirtiliyor. AMD, bilgisayarlara yaptığı adli inceleme sonucundaysa bu kişilerin şirketten ayrılmadan önce son derece önemli ve gizli olduğu rahatlıkla anlaşılır dosyaların transfer edildiğinin ortaya çıktığını iddia ediyor. Bu dosyaların içeriği hakkında detaylı bilgi verilmezken, aralarında önemli müşterilerle yapılan iki lisans anlaşmasının ve AMD’nin stratejik lisanslamasına yönelik olası stratejilerin özetlendiği bir belgenin de yer aldığı ifade edildi. Şirket, bu belgelerin Nvidia’ya transferi durumunda Nvidia’nın haksız bir avantaj sağlayacağını öne sürdü.

Massachusetts Bölge Mahkemesi’ne şikayette bulunan AMD, dört eski çalışanı hakkında kısıtlama emri talep etti. Şüphelilerin sahip oldukları AMD belgelerini olduğu gibi korumalarını talep eden AMD, bu belgelerin analiz edilmesini ve bu süreç içinde kullanımının ya da açıklanmasının yasaklanmasına yönelik olarak da başvuruda bulundu.

İlgili >> Ars Technica

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER