Teknoloji

AMD Elite A serisi APU’lar 4.4 GHz’e varan saat hızlarıyla geliyor

AMD masaüstü sistemlere özel 2013 A-Serisi Elite APU’larını duyurdu. Intel’in dördüncü nesil Haswell işlemcileriyle rekabet edecek bu yeni işlemciler AMD’nin entegre CPU/GPU mimarisine göre inşa edildi. Dört çekirdeğe sahip yongalar içeren yeni Elite platformu içinde güç bakımından makul bir çizgi tutturan A8-6500’den saat frekansı 4.4 GHz’e kadar çıkan üst model A10-6800K’ye kadar çeşitli seçenekler bulunuyor.

amd-elite-slide-1

Yeni Elite yongaların hepsinde Radeon HD 8000 serisi grafik işlemci birimleri bulunuyor. AMD’nin belirttiğine göre grafik performansı bakımından önceki nesil işlemcilere göre yüzde 15 artış sağlandı. Ayrıca bu yongalar entegre GPU’nun ayrık grafik kartıyla bir arada çalışabildiği AMD Radeon Dual Graphics kurulumunu destekliyor. Bu sayede genel performans daha üst seviyelere çıkarılıyor.

Elite ile gelen diğer iyileştirmeler arasında önceki nesil işlemcilere nazaran sağlanan yüzde 9’a varan multithreading performans artışı da bulunuyor. Ayrıca A10-6800K’de bulunan DDR3-2133 desteği sayesinde bellek performansında da yüzde 13’lük bir artış sağlanıyor. AMD, kullanıcıların Intel’in üçüncü nesil Core işlemcilerle karşılaştırıldığında 2.5 kat daha iyi görüntü işleme performansı ve 3.2 kat daha iyi OpenCL performansı elde edeceğinin de altını özellikle çiziyor.

amd-elite-slide-4

OpenCL bölümü AMD’nin APU’sunu daha ilginç hâle getiren kısım olarak dikkat çekiyor. CPU ve GPU bölümlerinin tandem şeklinde çalışıp bilişim yükünü tek başına üstlenmek yerine paylaştığı heterojen bilişim yöntemi AMD’nin geliştirmeye çalıştığı bir teknoloji olarak dikkat çekiyor.

AMD yeni Elite masaüstü yongaları mevcut FM2 soketiyle uyumlu şekilde inşa ettiği için terfi işlemleri daha kolay hâle geliyor. Yani, bu yılın ilerleyen zamanlarında beklenen bu işlemciler piyasaya çıktığında mevcut sistemlerini güncellemek isteyenler bunu daha rahat şekilde gerçekleştirecek. AMD Elite serisi işlemcilerin fiyatları henüz netleşmedi.

İlgili >> SlashGear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER