Teknoloji

AMD CES 2013’te Richland, Kabini ve Temash APU çözümlerini sergiliyor

Advanced Micro Devices, CES 2013 kapsamında çeşitli duyurular yaptı. Bunların en önemlisi dizüstü bilgisayarlar için HD 8000M serisi grafik işlemcilerin tanıtılmasıydı. Yeni nesil işlemciler bir yıl öncesinin modellerine göre yüzde 25 daha yüksek performans sunuyor. Bu işlemciler yılın ilerleyen aylarında OEM iş ortaklarına gönderilmeye başlanacak.

Hem grafik işlemci birimi hem de CPU’yu birlikte barındıran APU (hızlandırılmış işlemci birimi) tarafında Richland’ı görüyoruz. 2012’deki çözüme göre yüzde 20 ila 40 arasında performans artışı sunan bu APU özellikle ince ve hafif tasarımlı ürünleri hedefliyor. Zaten AMD’nin düzenlediği basın toplantısında bir ASUS yöneticisi elinde U38 ultra ince dizüstü bilgisayarla sahneye çıktı. Ayrıca AMD’nin düzenlediği basın toplantısının moderatörlüğünü üstlenen AMD kıdemli başkan yardımcısı Lisa Su HP’nin AMD APU ile çalışan bir dizüstü bilgisayarını gösterdi. Richland APU temelli ürünler güvenlik girişleri için yüz tanıma teknolojilerini kullanma, hareket tabanlı kontroller, ekran yansıtma gibi işlevleri yerine getirebiliyor. Richland’ı yılın ikinci yarısında Kaveri takip edecek.

Düşük güç tüketimli çözümler tarafında Kabini adlı bir başka APU görücüye çıkarıldı. Dört çekirdekli x86 tabanlı bir yongaüstü sistem çözümü olan Kabini ultra ince ve küçük ölçekli modelleri hedefliyor. Kabini’yi Intel Core i3 işlemcili sistemle karşılaştıran Su’nun gerçekleştirdiği sunum Kabini’nin daha hızlı şekilde çalıştığını ortaya çıkardı. Kabini barındıran sistemler 2013’ün ilk yarısında çıkmaya başlayacak.

Tablet tarafında Temash adlı bir başka işlemci bulunuyor. Selefi Hondo’ya göre yüzde 100’e kadar performans artışı sunan Temash tabletler için şimdiye kadar varolan en hızlı x86 yongaüstü sistem çözümü olma niteliği taşıyor. Bu sistemle Windows 8 kolay bir şekilde çalıştırılabiliyor. Su, toplantı sırasında mevcut nesil işlemci Hondo’nun Intel Clover Trail tabanlı bir tableti geride bıraktığını gösterdi. 1080p video oynatma desteği sunan Temash herhalde Intel’in çözümünü çok geride bırakırdı.

İlgili >> Forbes

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER