Teknoloji

AMD 2012 ve 2013 yol haritasını açıkladı, 28 nm yongalar gelecek yıl geliyor

AMD’nin dün gerçekleştirilen 2012 finansal analist etkinliğinde rotanın mobil mecralara doğru çizildiğinin işaretleri verildi, bununla birlikte yonga üreticisi 2012 ve 2013’te çıkarmayı planladığı yeni nesil yongalarla ilgili detayları da paylaştı. Şirket bu yıl içinde tabletlere girecek ilk yongalarını çıkararak tablet arenasına giriş yapmayı hedefliyor. 2013’te ise 28 nm mimarisini baz alarak geliştirilen yeni nesil hızlandırılmış işlemci birimlerinin, nam-ı diğer APU’ların çıkması bekleniyor.

AMD’nin tabletlere özel ilk APU’sunun kod adı Hondo olacak, Hondo 40 nm üretim mimarisi baz alınarak geliştirilecek. APU’ların mikroişlemci ve grafik işlemci birimini aynı yongada toplaması ve ultra düşük güç tüketim özelliğine sahip olması bekleniyor. Şirket AMD işlemci barındıran ilk Windows 8 tabletin bu yıl çıkmış olacağını da açıkladı.

AMD, Brazos 2.0 yonga serisini de daha hızlı TurboCore özelliği ve USB 3.0 desteğine sahip olan ve 40 nm mimarili yongalarla yenileyecek. İkinci nesil Trinity APU ise 32 nm tabanlı olacak, hem performans hem de güç tüketimi anlamında önemli gelişmeler içerecek. Bunlara ek olarak AMD, Southern Islands oalrak adlandırdığı yalın grafik yongası da çıkaracak. Bu yonga 28 nm tabanlı olacak ve bu yıl içinde çıkacak.

2013 yılında AMD’nin Hondo tablet yongalarını Temash’ın izlemesi bekleniyor. Temash yeni Jaguar işlemci çekirdeklerini barındıracak. Jaguar çekirdekli, dizüstü bilgisayarları hedefleyen Kabini yongası, Stemroller çekirdekli üçüncü nesil Kaveri APU ve Trinity mobil yongaları da 2013’te çıkmış olacak.

İlgili – Engadget

İLGİLİ HABERLER