Teknoloji

Amazon’un yeni işletim sistemi Vega OS, Fire TV’de hayat buluyor

amazon

Amazon, teknoloji dünyasında sürpriz bir adım atarak kendi işletim sistemini geliştirmeye başladı. Janko Roettgers’ın Lowpass bülteninde yer alan detaylara göre, bu yeni işletim sistemi, kod adı Vega olan Amazon’un yazılımı, önümüzdeki yıl Fire TV akış donanımlarında görülebilir.

Zatz Not Funny! tarafından keşfedildiği üzere, bu yeni yerli işletim sistemi zaten en son Echo Show 5’te kullanılıyor ve yazılımı “OS 1.1” olarak gösteriyor. Bu düşük numara, tamamen yeni bir platformla karşı karşıya olduğumuzun açık bir göstergesi; karşılaştırma yapacak olursak, Echo Show 8 şu anda Fire OS 7.5.6.1 çalıştırıyor. Görünüm ve kullanıcı deneyimi açısından, Vega OS, yerine geçtiği Fire OS’a oldukça benziyor.

Roettgers, kendi kaynaklarından ve Amazon’un iş ilanlarını inceleyerek Vega’nın gelişim hikayesini bir araya getirdi ve Linux tabanlı OS’in “oldukça ileri bir aşamada” olduğunu söylüyor. Amazon’un, şimdiye kadar Fire OS yazılımının temeli olan Android’den uzaklaşacakları konusunda bazı ortaklarına bilgi verdiği bildirildi.

Amazon’un kendi işletim sistemini piyasaya sürmesi, özellikle popüler akış uygulamalarının geliştiricilerinin bu yeni platform için özel versiyonlar oluşturması anlamına geliyor. Ancak özellikle Fire TV, mart ayında global olarak 200 milyon cihaz satışını aşan popülaritesiyle geliştiricileri bu yeni platforma uyum sağlamaya zorlayabilir.

İşletim sistemini üstten alta tamamen kontrol etmek, Amazon’a Fire TV, akıllı ekranlar ve diğer ürünlerden daha fazla reklam geliri elde etme imkanı sağlayacaktır. Ayrıca, şirkete yazılımı kendi hızında güncel tutma olanağı tanıyor; Fire OS ve birçok Android destekli TV akış cihazı genellikle Google’ın platformunun yıllar öncesine dayanan sürümlerine dayanıyor. Ancak Fire TV sahipleri, Amazon’un özel OS’unun güç kullanıcı özellikleri gibi yan yükleme özelliklerini ortadan kaldırma ihtimali konusunda endişelerini dile getiriyorlar.

Sonbahar donanım etkinliğinde Amazon, en son Fire TV OS özelliklerini sergiledi. Bunlar arasında daha nüanslı, konuşma tarzı sesli arama (AI tarafından desteklenen) ve birçok akış hizmetinden içerik toplayan devam eden izleme sırası bulunuyor. Şirket ayrıca, Fire TV akış ürünleri boşta olduğunda widget’lar ve diğer anlık bilgileri gösterebilen Ambient Experience’ı daha fazla cihaza sundu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER