Bilim

Amazon uyku apnesini radar yardımıyla tespit edecek

amazon ar

Amazon Alexa’nın gücünden yeni bir cihazda daha yararlanmaya hazırlanıyor. Business Insider’ın haberine göre, Amazon radar kullanarak uyku apnesi takibi yapabilecek Alexa destekli bir cihaz hazırlıyor. Avuç içi büyüklüğündeki cihazın başucuna koyulacak şekilde tasarlandığı ve nefesi algılamak için milimetrik dalga radarını kullanacağı belirtildi. Bu sayede uyku apnesi bozukluğuyla ilgili sorunları tespit etmek mümkün olacak.

Uyku takibi için radar kullanma fikri yeni bir şey değil. 2014’te Nintendo da radyo dalgalarıyla uyku takibi yapılabilecek bir cihazın duyurusunu yapmıştı. Ancak 2016’da Nintendo bu cihazın son kullanıcıyla buluşmaya hazır olmadığını belirtmiş ve planlarını rafa kaldırmıştı. OnePlus ise geçtiğimiz ay mmWave radar ile nefes takibi yapabilen bir konsept telefonu duyurmuştu.

Amazon’un uyku apnesi takibi cihazını meşhur ninninin bestecisi Alman müzisyen Brahms’tan aldığı ilhamla “Brahms” kod ismiyle geliştirdiği söyleniyor. Şirket içindeki ekibin çalışmalarına geçtiğimiz hafta itibarıyla başladığı belirtilirken, cihazın metal bir kablo yuvasına bağlı altıgen bir disk tasarımına sahip olduğu söyleniyor. Cihazın makine öğrenmesi yardımıyla uyku apnesi dışındaki problemleri de tespit edebileceği de konuşulanlar arasında bulunuyor.

Amazon’dan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmediğini belirtmekte fayda var.

Amazon uyku apnesi takibi cihazıyla sağlık teknolojisi açılımına yeni bir halka daha ekleyecek gibi görünüyor. Şirket geçtiğimiz yıl da Halo adını taşıyan giyilebilir bir fitness takip cihazı çıkarmıştı. Amazon, Halo’nun tıbbi bir cihaz olmadığının altını çizmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER