Teknoloji

Amazon’dan bulutta yedekleme için kargoya verilebilir Snowball depolama cihazı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

amazon-snowball-081015

Bulutta yedekleme yapmak birçoğumuz için oldukça hızlı şekilde gerçekleşiyor, çünkü eşzamanlama yaptığımız dosyaların boyutları çok büyük değil. Halbuki bir veri merkezindeki dosyaların tümü gibi, kapsamlı yedekleme işlemleri epey fazla zaman harcayan süreçler oluyor.

Bu nedenle Amazon bir çözüm geliştirmiş. En çekici ve karizmatik tasarıma sahip olmayan bir kutu 50 TB’lık depolama kapasitesine sahip ve iki yönlü dosya transferine izin veriyor; böylelikle dosya transferlerinin tümü yerel ağ içinde, daha yüksek hızlarda gerçekleştirilebiliyor.

Sabit disklerin ileri ve geri yönlü taşınması yeni sayılmaz, bazı bulut depolama servisleri bu hizmeti uzun zamandır sunuyor. Ancak burada farklı olan nokta Amazon’un donanımının sadece bu amaç için geliştirilmesi ve donanım da epey kuvvetli görünüyor.

“Snowball”, yani Kar Topu olarak adlandırılan bu depolama cihazı kalın ve gri renkli bir kaplamaya sahip. Böylelikle cihaz sağlamlık sunuyor ve her yere güven içinde taşınabiliyor. Hava şartlarına karşı dayanıklı, ayrıca 6G’lik kuvvete herhangi bir zarar görmeden dayanabiliyor. Amazon, Snowball’u bir yere gönderecekken paketleme yapmanın gerekmeyeceğini, onun öylece kargoya verilebileceğini söylüyor.

Snowball yaklaşık 23 kg. ağırlığında, bu da onun bir kişi tarafından rahatlıkla taşınabileceğini gösteriyor. Üstünde bulunan tutacaklar yardımıyla daha rahat taşınabiliyor. Üstünde yer alan E Ink ekran üzerinden kontrol edilebiliyor. Ayrıca veri transferi için 10 Gbps destekli ağ bağlantısı da bulunuyor.

Amazon bunları satmak yerine ihtiyaç duyanlara kiralıyor. Şirketler bunların bir tanesini transfer başına 200 dolara, taşıma maliyetlerini de karşılayacak şekilde kiralayabiliyor. Amazon bunun oldukça sağlam bir fırsat olduğunu söylüyor. Ayrıca Snowball yöntemiyle yedekleme işleminin internet üzerinden yapılacak yedeklemeye göre beşte bir maliyete gerçekleşebileceğini iddia ediyor.

Snowball ile yapılan transfer sırasında bütün veriler şifreleniyor. Ayrıca Amazon bunları yeni müşterilere kiralamadan önce güvenli şekilde siliyor. Transferlerin sadece bir gün sürmesi bekleniyor, yavaşlatan en önemli etken ise ürünün kiralayan kişiye sevkiyatı oluyor.

İLGİLİ HABERLER