Teknoloji

Amazon Signal’in sansürle mücadele aracını kullanmamasını istemiş

signal cin

amazon signalGüvenli mesajlaşma uygulaması Signal’in geliştiricileri, Amazon’un kendilerinden “domain fronting” adını taşıyan sansürle mücadele aracını kullanmayı bırakmalarını istediğini ve bu isteğin yerine getirilmemesi durumunda Signal’i CloudFront web servislerinden çıkarma tehdidinde bulunduğunu öne sürdü. Google da daha önce benzer bir yöntem uygulamış ve Signal da platformunu Amazon’un sahibi olduğu Souq içerik iletim ağına taşımıştı. Ancak Amazon da cuma günü söz konusu yönteme yasak getirmişti. Bu yasağın ardından Amazon Signal ekibine bir e-posta göndererek ya “domain fronting” yöntemini kullanmayı bırakmasını ya da kendisine yeni bir web servisleri sağlayıcısı bulmasını istedi. Söz konusu e-posta, Signal’in sahibi Open Whisper Systems’ın kurucusu Moxie Marlinspike, tarafından paylaşıldı.

Amazon tarafından yapılan açıklamada, domain fronting yönteminin engellenmesiyle birlikte kötü niyetli kişilerin masum web trafiğinin içinde kendilerini gizlemesinin önüne geçilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Ancak Signal söz konusu yöntemi engellendiği Birleşik Arap Emirliklleri, Mısır ve Umman gibi ülkelerde hizmet vermek için de kullanıyor. Trafiği büyük bir platformdan geliyormuş gibi görünerek filtrelerin etrafından dolaşan şirket, Google gibi büyük bir siteyi engelleyemeyen ülkeleri açıkta bırakıyor.

Amazon Signal’a karşı aldığı önlemle servisin engellendiği ülkelerde faaliyet göstermesini imkansız hâle getirebilir Marlinspike da Amazon’un aldığı kararla sansüre destek olduğunu savundu ve söz konusu ülkelerdeki kullanıcıların önünde beklemekten başka bir yol bulunmadığını belirtti.

İLGİLİ HABERLER