Ulaşım

Amazon Rivian ile birlikte elektrikli dağıtım araçlarını 2022’de yollara çıkaracak

amazon rivian

Amazon, hafta sonuna girilirken ilk tamamen elektrikli dağıtım minibüsünü tanıttı. Elektrikli araçlar konusunda uzmanlaşan bir girişim olan Rivian tarafından geliştirilen araç, algılama ekipmanı ve gelişmiş bir sürücü destek sistemi gibi en son teknolojilere sahip olacak. E-ticaret devi, 2030 yılına kadar toplam 100 bin araçlık filo ile birlikte, “2022 gibi erken bir tarihte” teslimat yapan 10 bin kamyonetin yolda olmasını beklediğini söylüyor.

“Rivian ile ilk özelleştirilmiş elektrikli teslimat aracımızı geliştirmeye başladığımızda, diğer tüm teslimat araçlarını çok geride bırakması gerektiğini biliyorduk. Sürücülerin onu kullanmayı sevmelerini ve müşterilerin mahallelerinden geçip evlerine geldiklerini gördüklerinde heyecan duymalarını istedik. dedi Amazon’un küresel filo ve ürünleri direktörü Ross Rachey yaptığı açıklamada. “Rivian’ın teknolojisini teslimat lojistiği bilgimizle birleştirdik ve sonuç burada gördüğünüz şey, son adımdaki teslimatının geleceğidir”

Amazon aracın aktarma organı, bataryası, menzili veya diğer ilgili teknik özellikler hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi. Yoldaki çoğu modern otomobilde olduğu gibi, minibüste de kabinin içindeki dijital ekrana bağlı dış kameralar olacak ve sürücüye aracın dışında 360 derecelik bir görüş sağlayacak. Doğal olarak, eller serbest navigasyon yardımı ve hava durumu güncellemeleri için Amazon’un Alexa sesli asistanı ile entegre olarak gelecek.

Sürücü tarafı kapısı daha fazla koruma için güçlendirilirken, aracın arkasında hızlı erişim için bir bölme kapılı üç raf seviyesi olacak. Amazon, en ilgi çekici tarafın ise minibüsün içinde kolay hareket edilebilmesi için sürücü kabininin içinde, “dans pisti” olarak adlandırılan bölümün olacağını söylüyor. Gelecekte birçok teslimat görevlisinden TikTok videosu görebiliriz.

Rivian, elektrikli araç endüstrisinde nispeten yeni bir isim. 2009’dan beri gizli bir şekilde çalışmasına rağmen, kamyonetini ve SUV’unu Kasım 2018’in sonunda piyasaya sürdü. Rivian CEO’su RJ Scaringe, en sonunda şirketi daha fazla aksiyon ve macera arayan müşteri segmentine doğru yönlendirdi.

Rivian, geçen yıl Amazon da dahil olmak üzere bir dizi büyük oyuncudan muazzam yatırımlar almayı başardı. Jeff Bezos’un şirketi Şubat 2019’da 700 milyon dolarlık bir finansman turu yönetti, ancak katkıda bulunduğu miktarı tam olarak açıklamadı. Nisan ayında Ford, Rivian’a 500 milyon dolarlık yatırım yaptığını duyurdu ve bu yatırımın otomobil devi tarafından satılacak yeni bir elektrikli araçla sonuçlanacağını söyledi. (Bu araç, KOVID-19 salgını nedeniyle ertelendi.) Son zamanlarda Rivian, perakende ve lojistik alanında büyük bir isim olan Cox Automotive’den de 350 milyon dolarlık yatırım aldı. Ve sonra, Temmuz 2020’de şirket şimdiye kadarki en büyük yatırımını çekmeyi başardı. T. Rowe Price liderliğindeki ve yine Amazon’u da içeren bir turda 2,5 milyar dolar topladı.

Rivian şimdiye kadar iki aracını gösterdi: R1T pikap ve R1S SUV. Aynı teknolojik platform üzerine inşa edilen ve fiyatları 70 bin dolardan başlayan araçları ile ilgili olarak Rivian, tek bir şarjla yaklaşık 650 kilometre gidebileceğini, üç saniyenin altında saatte 100 kilometre hıza çıkabileceğini öne sürüyor. En sonunda da belirli bir kapasitede kendi kendilerine gidebileceklerini kaydediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER