Teknoloji

Amazon depolarında kullanmaya başladığı ilk tam otonom mobil robotunu tanıttı

amazon proteus
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Amazon, büyük alışveriş arabalarını depolarında taşımayı amaçlayan “ilk tam otonom mobil robotunu” duyurdu. Robotun adı Proteus ve Amazon, kafesli bir alanda ayrı tuttuğu geçmişteki bazı robotlarının aksine, bu robotun insan çalışanları arasında güvenle gezinebileceğini söylüyor.

Amazon, Proteus robotlarının gelişmiş güvenlik, algılama ve navigasyon teknolojisine sahip olduğunu söylüyor. Yayınladığı bir videoda robotların hareket ederken önlerinde yeşil ışık yaktığını gösteriyor. Işına bir insan girdiğinde, robot hareket etmeyi durduruyor, kişi uzaklaştıktan sonra hareketine devam ediyor.

Ayrıca şirket, birkaç başka robotik sistemi de duyurdu. Cardinal adlı sistemlerden biri, Amazon’un gelecek yıl depolara yerleştirmeyi umduğu, yaklaşık 22 kilogram ağırlığa kadar paketleri kaldırabilen ve taşıyabilen robotik bir kol. Şirket, bilgisayar görüş sistemlerinin, yığın halinde olsalar bile paketleri tek tek seçmesine ve kaldırmasına izin verdiğini söylüyor.

Amazon’un paylaşımı, çalışanların barkodları kaydetmek için kullandıkları el tarayıcılarını kullanmalarına izin verebilecek teknolojiyi de gösteriyor. Çalışanlar, etiketi taramak için duraklamadan paketleri tanıyan bir kamera sisteminin önünde duruyor. Makine öğrenimi ve 120 fps kamera sisteminin bir kombinasyonu dışında, sistemin nasıl çalıştığına dair çok fazla ayrıntı yok. Ancak buradaki olay, şirketin kasiyersiz mağazalar oluşturmasını sağlayan Just Walk Out teknolojisindekine benziyor.

Yeni robot teknolojilerinde sıklıkla olduğu gibi, muhtemel işgücü kaybı endişeleri vardır. Amazon’un yakında işçi bulmakta zorlanacağına dair son raporlara rağmen şirket, insanları işe almak yerine robotlar yapmak istemediğini söylüyor. Amazon’un robotik bölümündeki bir yönetici, Forbes’a verdiği demeçte, insanları makinelerle değiştirmenin sadece bir safsata olduğunu ve bunun bir şirketin iflas etmesine yol açabileceğini söyledi. Ancak robotlar, insanların güvenli bir şekilde yetişmek için mücadele ettiği bir çalışma temposunun belirlenmesinde rol oynayabilir. Özellikle yeni tarama sistemi, çalışanların ne kadar hızlı hareket etmesi gerektiği konusunda gerçekçi olmayan beklentiler yaratabilecek gibi görünüyor.

Amazon, tüm yeni robotlarının güvenliği artırmaya yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Aksi takdirde Cardinal, işçilerin ağır paketleri kaldırıp bükeceği, yaralanmalara yol açabilecek bir hareket. Proteus ise insanların ağır nesneleri elle taşıma ihtiyacını azaltabilecek yerlerde çalışıyor. Ayrıca şirket, işçilerin ürünleri almak için raflara uzanmalarını veya tırmanmalarını engelleyerek onlara teslim edecek bir robot üzerinde çalışıyor.

Amazon’un CEO’su kısa süre önce şirketin depolarındaki yaralanma oranlarını sistematik biçimde ele alacağının sözünü vermişti. Ancak şirketin oranlarını, çalışanlarının sektörün iki katı oranında zarar gördüğüne dair raporların yanlış anlaşıldığı gerekçesiyle indirmişti.

İLGİLİ HABERLER