Teknoloji

Amazon Prime Air vizyonunu Jeremy Clarkson ile anlatıyor

amazon prime air

Amazon, insansız hava araçlarıyla ürün teslimatı gerçekleştirmek için geliştirdiği Prime Air sistemini kamuoyuna tanıtım çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin bu doğrultuda birlikte hareket ettiği en yeni isim ise dünyaca ünlü TV programlarından Top Gear’ın sunucusu Jeremy Clarkson oldu. Yayınlanan yeni reklam filmi ve Sıkça Sorulan Sayfası ile Amazon Prime Air insansız hava araçlarının neye benzeyeceği konusunda oldukça somut bir fikir edinmek mümkün hâle geliyor.

Reklamda Amazon Prime Air insansız hava aracının yeni bir prototip modeli gösteriliyor. Söz konusu prototip, bundan yaklaşık iki yıl önce görücüye çıkan ilk modele kıyasla daha büyük olması ve teslimat yapmaya uygun hâle getirilmiş yapısı ile dikkat çekiyor. Yeni Prime Air drone’unda çift pervaneli bir sistem bulunuyor. Bu pervanelerden biri dikey havalanma, diğeri ise yatay seyir için kullanılıyor. Amazon çalışanları, yeni Prime Air aracının tasarımını “biraz helikopter, biraz uçak” şeklinde tanımlıyor ve tasarımın uzun mesafeleri verimli, irtifa değişimlerini ise hızlı ve güvenli biçimde yapmayı mümkün kıldığını belirtiyor. Şirket tarafından yayınlanan demoda, müşterilerin bahçelerinde veya kapılarının önünde oluşturacağı küçük iniş alanının insansız hava aracı tarafından tespit edileceği ve böylelikle inişin gerçekleştirileceği görülüyor.

The Verge sitesine konuşan bir Amazon sözcüsü, şirketin halihazırda birden fazla insansız hava aracı prototipi üstünde çalıştığını belirtti. Jeremy Clarkson ise bir süre sonra ortaya farklı koşullara yönelik farklı tasarımlardan oluşan bir Amazon insansız hava aracı ailesinin çıkacağını belirtti.

İnsansız hava araçlarıyla teslimat sistemine ilişkin diğer detaylar konusunda ise henüz bir değişim yok. Amazon, ABD Federal Havacılık Dairesi’ne (FAA) 122 metrenin altındaki irtifanın depolardan 16 ila 24 kilometre uzaklığa 2.2 kilogramdan hafif paketlerin teslimatı için kullanılmasına izin vermesi konusunda lobi yapmaya devam ediyor. Şirketin insansız hava araçlarının güvenlik özelliklerine de dikkat çeken Jeremy Clarkson, drone’larda Amazon’un “farkına var ve kaçın” teknolojisinin mevcut olacağını belirtti. Ortada hava trafiği kontrolörlerinin takip edemeyeceği kadar çok araç bulunacağı için tasarlanan sistem drone’ların karşılaşacakları engelleri tek başına aşabilmelerini öngörüyor. Amazon Prime Air hayata geçtiği takdirde şirketin 30 dakika içinde ürün teslimatı yapması mümkün olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER