Ulaşım

Amazon Prime Air teslimat drone’ları ağaçlardan kaçabilecek

amazon prime air

Amazon başkan yardımcısı Paul Misener, şirketinin Prime Air servisi için bir fiyat politikası belirleyip belirlemediğini henüz bilmiyor olsa da; geri kalan tüm konularda teslimat drone’larının nasıl işleyeceği konusunda bilgi sahibi gibi gözüküyor. Yahoo Tech’e Amazon Prime Air ile ilgili uzun bir röportaj veren Misener, teslimat drone’larının nasıl çalışacağını ve Amazon’un karşılaşılabilecek potansiyel sorunları nasıl çözmeyi planladığını anlattı. Amazon yöneticisi, şirketinin farklı konumlar için farklı insansız hava araçları geliştirdiğine yönelik haberleri de doğruladı.

Örneğin, Amazon’un kuru bölgelerde kullandığı insansız hava araçları ile yağışlı bölgelerde kullandığı araçlar farklı olacak. Banliyöler ve gökdelen bölgelerindeki araçlar arasında da farklar bulunacak. Apartmanlarda yaşayan insanlara teslimat gerçekleştirmenin yollarını bulmak için yapılan arayış halen devam ederken, müstakil bir evde oturanlar Amazon’un insansız hava aracını siparişlerinden 30 dakika sonra bahçelerinde görebilecek. Modeller arasında farklılık bulunsa da, tüm teslimat araçlarının mümkün olduğunca sessiz biçimde çalışması Amazon’un projedeki öncelikleri arasında yer alıyor.

Misener, röportajında Amazon Prime Air drone’larının ağaçlardan sakınabilecek yetenekte olduğunun da altını çizdi. İnsansız hava araçlarını otomobillerden ziyade atlara benzeten Amazon yöneticisi, insanların istedikleri takdirde otomobillerini bir ağacın üzerine sürebileceklerini, ancak bir atı ağacın üstüne süremeyeceklerini belirtti ve şirketinin insansız hava araçlarının da bu konuda atlar gibi davranacağını dile getirdi.

Silahlı soyguncular konusunda ise Amazon’un yapabileceği pek fazla bir şey bulunmuyor. Şirket, belli bir sürenin ardından soyguncuların drone’lara ateş etmekten yorulmasını umuyor.

Amazon için insansız hava aracı geliştirme süreci oldukça iyi ilerliyor gibi gözüküyor. Ancak şirketin karşılaştığı mevzuat engelleri süreci başka bir boyuta taşıyor. Şimdiden drone’larını 60 ila 120 metre arasında uçurma planlarını ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) ve NASA ile paylaşan şirket, bu kuruluşlardan aldığı ilk geri dönüşleri olumlu olarak niteliyor. ABD’de gerekli mevzuatın oluşmasından önce Prime Air drone’larının tam anlamıyla hazır hâle gelmesi durumunda, servisin ilk etapta başka bir ülkede faaliyete geçmesi de ihtimaller arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER