Teknoloji

Amazon trilyon dolarlık şirket yarışında Apple’ı geride bırakabilir

jeff bezos amazon

amazon piyasa degeriApple’ın piyasa değerinin 1 trilyon dolara ulaşma ihtimali, dönem dönem teknoloji dünyasında konuşuluyor. Cupertino merkezli şirketin değeri hâli hazırda 897.8 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Apple 1 trilyon dolar seviyesine ulaşmaya yakın görünse de, analistler bu konuda Apple’ın bir rakibinin olduğunu düşünüyor. Analistlere göre, Amazon piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaşan ilk şirket olma yarışında Apple’ı geride bırakabilir.

Amazon, geçtiğimiz ay itibarıyla Microsoft’u geride bırakarak “Dünyanın halka açık olarak işlem gören en değerli ikinci şirketi” unvanının sahibi olmuştu. Şirketin piyasa değeri hâli hazırda 751 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Ancak Amazon’un hisselerinin 1 yıllık süreçte yüzde 83 oranında değer kazanmış olması, şirketin Apple ile aradaki farkı kapatma ve öne geçme potansiyelinin olduğunu gösteriyor.

Aynı süreçte Apple’ın hisselerindeki değer artışı ise yüzde 24 seviyesinde gerçekleşti. Mevcut tablo, Amazon hisselerinin yüzde 33 oranında değer kazanması durumunda şirketin piyasa değerinin 1 trilyon dolara ulaşabileceğine işaret ediyor.

Amazon hâli hazırda hem bulut pazarında yeni müşteriler kazanıyor hem de tüketici elektroniği pazarındaki varlığını daha görünür kılıyor. Amazon Echo küresel akıllı hoparlör pazarındaki en popüler seçenekler arasında başı çekerken, şirketin dijital asistanı Alexa’nın kapsama alanı da düzenli biçimde genişliyor.

Amazon piyasa değeri 1 trilyon dolara yükselen ilk şirket olma unvanını önümüzdeki ağustos ayı itibarıyla kazanabilir. Apple da mevcut trendini koruduğu takdirde bir hafta sonra Amazon’a trilyon dolar kulübünde katılabilir.

İLGİLİ HABERLER