Teknoloji

Amazon yapay zekâ alanındaki iddiasını yeni yatırımıyla gösteriyor

amazon anthropic

Amazon, Claude isimli sohbet botuyla tanınan ve daha önce OpenAI için çalışan Dario ve Daniela Amodei kardeşler tarafından kurulan yapay zekâ girişimi Anthropic’e 4 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft’un OpenAI’a 13 milyar yatırım yaptığını düşününce söz konusu anlaşma biraz sönük kalıyor. Yine de, Claude’a yaptığı yatırım Amazon’un yapay zekâ yarışında geri kalmayı istemediğini gösteriyor.

Anthropic’in Claude ve Claude 2 büyük dil modeli tabanlı sohbet robotları, metni çevirebilmeleri, kod yazabilmeleri ve çeşitli soruları yanıtlayabilmeleri açısından OpenAI’nin ChatGPT’sine ve Google’ın Bard’ına benziyor. Ancak Anthropic, modelinin bir dizi rehber tarafından yönlendirildiği için daha güvenli ve daha güvenilir olduğunu iddia ediyor. Gerçek insan moderatörlere gerek kalmadan yanıtları kendi başına gözden geçirebilen Claude, daha büyük istemlere de yanıt verebiliyor. Bu da sohbet botunu uzun ticari veya yasal bilgileri taramak için çok uygun hâle getiriyor.

Anlaşma çerçevesinde Amazon, Anthropic’in azınlık hissedarı olacak ve şirketin teknolojisini kendi bünyesindeki ürün ve servislere entegre edebilecek. Bu ürünler arasında yapay zekâ uygulamaları oluşturması amacıyla hazırlanan Bedrock da yer alıyor. Buna ek olarak; Anthropic de anlaşma çerçevesinde ana bulut sağlayıcısı olarak AWS ile çalışacak ve yeni iş ortağının çiplerinden yararlanarak yeni yapay zekâ modelleri hazırlayacak.

Reuters’ın haberine göre, e-ticaret ve teknoloji devi Anthropic’e ilk etapta 1.25 milyar dolar yatırım yapacak. Daha sonrasında buna 2.75 milyar dolar daha eklenecek. Bloomberg, 4 milyar dolarlık yatırımın AWS eksenindeki en büyük yatırım olacağına dikkat çekiyor. AWS, hâlihazırda dünyanın en büyük bilgi işlem gücü ve veri depolama sağlayıcısı konumunda.

Anthropic’e ilgisi olan tek teknoloji devi Amazon değil

Anthropic daha önce de Google’dan 300 milyon dolar yatırım almış ve bu yatırımla şirketin yüzde 10 hissesinin sahibi olmuştu. Reuters’in haberine göre, Amazon anlaşmasına rağmen Anthropic ve Google arasındaki iş birliği sürecek. Şirket, teknolojisini Google Cloud üzerinden de kullanıcılarla buluşturmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER