Teknoloji

Amazon macOS oturumlarını AWS bulutuna getiriyor

amazon web servisleri

Amazon macOS’i ilk kez AWS bulutuna getiriyor. Yeni Mac mini oturumları Amazon’un Elastic Compute Cloud (EC2) servisi kapsamında sunulacak. Böylelikle geliştiriciler iPhone, iPad, Mac ve daha fazla cihaz için AWS üzerinde uygulama geliştirme çalışmaları yapabilecekler.

Amazon’un macOS oturumlarını sunması geliştiriciler için önemli bir gelişme sayılır. Artık Xcode’u ve Swift geliştirme araçlarını bulutta çalıştırmalarına olanak sağlayacak büyük bir bulut servis sağlayıcısı var. Böylelikle geliştirme için özel Mac makineleri tutma ve bunların sürekli şekilde bakımlarıyla uğraşma zahmetine girmeyebilecekler. Amazon bu servisin fiyatını açıklamadı, ancak şirketin bugün düzenlenecek re:Invent etkinliğinde daha fazla detayı vermesi bekleniyor.

Amazon, macOS’in bulut versiyonu için Apple’ın Intel tabanlı Mac mini bilgisayarlarını kullanıyor. Her bir Mac mini Intel’in 8. Nesil Intel Core i7 işlemcisi ve 32 GB RAM’e sahip. Ayrıca geliştiriciler macOS Mojave ve macOS Catalina arasında seçim yapabilecekler. Big Sur desteği de yakında gelecek. Amazon’un 2021 yılı içinde M1 tabanlı cihazları da temin etmesi bekleniyor.

AWS Başkan Yardımcısı David Brown

Mac oturum hizmeti bugün itibarıyla belirli ABD, Avrupa ve Asya Pasifik AWS bölgelerinde kullanıma sunulacak.

Geliştiriciler Macstadium gibi servislerle hızlı şekilde macOS oturumları başlatabiliyordu. Bununla birlikte, Apple’ın macOS için lisans anlaşması her zaman gri bölgeler içeriyordu. Şirket yakın zamanda Big Sur için güncellediği lisans sözleşmesinde işleri daha açık hâle getirdi. Artık Apple’ın donanımı ve yazılımı bireylere veya organizasyonlara, izin verilen geliştirici servisleri için kiralanabiliyor. Bunun için en az 24 saatlik aralıksız kullanım periyodu şarj koşuluyor.

Amazon da bu 24 saat kısıtlamasına uyuyor, bu nedenle oturumlar Auto Scaling Group kapsamında kullanılamıyor. Yine de Amazon, geliştiricilere macOS makinelerinin kullanımı için kullandıkça ödeme modeli de sunmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER