BilimTeknoloji

Amazon ilk Kuiper uydularını uzaya göndermeye hazır

amazon kuiper

Amazon Kuiper uydularını çok yakında yörüngeye yerleştirecek. Şirket, KuiperSat-1 ve KuiperSat-2 adını taşıyan ilk iki uydusunu Protoflight göreviyle 6 Ekim’de uzaya gönderecek. Kuiper projesi, Amazon’un SpaceX’in Starlink servisine yanıtı olarak niteleniyor.

Amazon, hâlihazırda geleneksel servis sağlayacıların erişemediği ücra noktalara internet bağlantısı götürecek uydulardan oluşan bir takımyıldız kurmayı hedefliyor. Bunun için önümüzdeki altı yıllık dönemde 3200 uydunun uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Amazon’un uydularının ilk versiyonları olan KuiperSat-1 ve KuiperSat-2, şirkete önemli bir öğrenme fırsatı sağlayacak. Bu uydular, şirketin halihazırda laboratuvardan toplanan bilgilere gerçek dünyadan değerli veriler ekleyecek bir dizi test gerçekleştirmesine olanak tanıyacak.

Protoflight uyduların Kuiper’in yer tabanlı ağına ve müşteri terminallerine olan bağlantısını test edecek. Böylelikle projenin yer ekibi aynı zamanda ağın nasıl performans gösterdiğini gözlemleme şansına da sahip olacak. Ayrıca daha sonraki uyduların fırlatma operasyonları için de deneme görevi görecek.

Amazon Kuiper projesinin teknolojiden sorumlu başkan yardımcısı Rajeev Badyal’ın imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Burada, laboratuvarımızda kapsamlı testler yaptık ve uydu tasarımımıza yüksek derecede güveniyoruz, ancak yörüngede yapılan testlerin yerini hiçbir şey tutamaz. Amazon olarak ilk defa yörüngeye uydu gönderiyoruz ve süreç nasıl gelişirse gelişsin çok fazla şey öğreneceğiz.”

Amazon daha önce ilk iki Kuiper uydusunu ULA Vulcan Centaur roketinin üzerinde uzaya gönderme niyetini açıklamıştı. Ancak ULA, yeni roketin geliştirilmesinde gecikmelerle karşılaştı ve uydular bunun yerine Atlas V’in üzerinde uzaya gönderilecek. ULA, uyduları 500 kilometre yüksekliğe yerleştirecek ve ardından Kuiper ekibi gemideki sistemleri test etmeye başlayacak ve tüm elektronik aksamın çalıştığını doğrulayacak, ilk teması kuracak ve uyduların güneş panellerini yerleştirecek. Bundan sonra ekip, ağı test etmek için verileri ileri geri gönderecek. Amazon, görevin sonunda her iki uydunun da yörüngesinden çıkacağını açıkladı.

Amazon Kuiper uydularının ticari testlerine 2024 bitmeden başlamayı planlıyor

Amazon Kuiper uydularının ilk partisini 2024’ün ilk yarısı itibarıyla uzayda konuşlandırmayı ve yine aynı yılın sonlarında ticari tüketicilerle beta testlerine başlamayı planlıyor. İlk test görevinin ardından şirketin planlarının netleşmesi muhtemel görünüyor. İlk Kuiper roketleri 6 Ekim’de Türkiye saatiyle 21.00’de uzaya fırlatılacak ve fırlatma süreci YouTube üzerinden canlı olarak takip edilebilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER