Teknoloji

Amazon Fire TV ile Apple TV ve Chromecast’e rakip çıkardı

Amazon New York şehrinde düzenlediği özel bir etkinlikle yeni TV cihazını tanıttı. Amazon Fire TV olarak adlandırılan bu cihaz Apple TV veya Google Chromecast gibi cihazlardan üç kat daha hızlı olmasıyla dikkat çekiyor.

amazon-fire-tv-020414Fire TV’nin içinde dört çekirdekli işlemci, 2 GB RAM gibi başlıca donanım bileşenleri bulunuyor ve bu cihaz ince profiliyle dikkat çekiyor. Sesle komut desteği de mevcut, bu sayede kullanıcı cihazın kumandasında bulunan mikrofona konuşarak Fire TV kullanıcı arayüzünde gezinebiliyor, komut verebiliyor.

Amazon’un Prime Instant adlı içerik servisine erişim sağlayan bu cihaz aynı zamanda ABD’de faaliyet gösteren Netflix, Hulu Plus ve YouTube gibi içerik kaynaklarına da erişim sağlıyor. Amazon Studio’nun tüm programları da Fire TV’den izlenebiliyor. ESPN, Showtime gibi Amerikan kanalları da Fire TV’den erişilebilir kılınıyor.

Kindle Fire tabletlerinde olduğu gibi işletim sistemi Android tabanlı, ancak Google’ın etkileri ortadan kaldırılmış, saf Amazon deneyimini yansıtan bir kullanıcı arayüzü sunuluyor.

Ana kullanıcı arayüzü Amazon’dan içerikleri otomatik olarak gösteriyor. Kenar menü çubuğunda Ana Sayfa, Filmler, TV, İzleme Listesi, Video Kütüphanesi, Oyunlar, Uygulamalar, Fotoğraflar ve Ayarlar gibi başlıca unsurlar yer alıyor. Ayrıca çocuklar için farklı kullanıcı arayüzüne sahip olan ve dışarı çıkılması şifreyle kısıtlanan Freetime adlı bir mod da bulunuyor. Burada sadece çocuklar için programlar ve filmler gösteriliyor.

Ebeveynler çocuklarının Freetime moduna erişimini ayarlayabiliyor, bu modun ne zaman kapanacağını önceden belirleyebiliyor. Bu, çocuklarının TV karşısında çok vakit geçirmesini istemeyen anne ve babalar için ilgi çekici görünüyor. Freetime içinde ABD için Nickelodeon, PBS ve Susam Sokağı içerikleri bulunuyor.

Amazon da oyun oynamaya odaklanıyor. Disney, Gameloft, EA ve Sega gibi yayıncıların sunduğu binlerce oyun Fire TV’den erişilebilir kılınıyor. Fire Game Controller olarak adlandırılan ve ABD’de 39 dolara satılacak aksesuar sayesinde bu oyunları kolay şekilde oynamak mümkün olacak. Bu kumanda 1000 Amazon Parası ile birlikte sunulacak ve bu paraları oyun satın alımı sırasında kullanmak mümkün olacak.

Çoklu oyuncu desteğine sahip uygulamalar Amazon Kindle Fire tablet ve Fire TV’de çalışacak, böylelikle oyuncular birbirlerine karşı veya birlikte, farklı platformlar üstünde de oyun oynayabilecek.

Amazon’un müzik ve X-ray bilgi servisleri de Fire TV üzerinden erişilebilir durumda.

Amazon Fire TV’nin ABD satış fiyatı 99 dolar olarak belirlendi ve bugün itibarıyla piyasaya çıkıyor. Bu aksesuarın Türkiye’ye gelmesini şu an için beklemiyoruz.

İlgili >> Amazon

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER