Teknoloji

Amazon bazı yazarlara okunan sayfa sayısına göre ödeme yapacak

amazon-e-kitap-220615

Yazarlar normalde e-kitap formatında satılan kitaplarından sabit bir komisyon alıyor ve bu komisyonun hesaplanması esnasında ekstra faktörler devreye sokulmuyor. Ancak Amazon tarafından geliştirilen yeni ödeme sistemi, yazarların tepkisini çekecek cinsten. Şirket, 1 Temmuzdan itibaren eserleri Kindle Unlimited veya Kindle Sahipleri Kütüphanesi üzerinden yayınlanan yazarlara okunan sayfa sayısı üzerinden ödeme yapacak.

Teoride bu tutumun yazarları daha kaliteli içerik üretimi konusunda cesaretlendireceği ve daha uzun eserler yazmaya teşvik edeceği düşünülüyor. Ancak işin uygulama boyutunda yazarların bu duruma nasıl bir tepki vereceği henüz bilinmiyor.

Amazon’un yazı tipi ve tasarım gibi faktörlerden faydalanarak sayfa sayısını artırmaya izin vermeyeceği belirtilse de, görsellerin içerik kategorisinde değerlendirilmesi kitaplarda görülen illüstrasyon sayısının artabileceğine işaret ediyor. Amazon’un yeni yaklaşımının baştan aşağıya okunmayan kılavuz kitapların ve ders kitaplarının yazarlarını mutsuz etmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Amazon yeni yaklaşımını ilk etapta katalogunun belli bir bölümünde uygulayacak olsa da, bu yaklaşımın daha geniş bir alana yayılması durumunda bazı yazarların tarzlarında değişikliğe gitmesi muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER