Teknoloji

Amazon Avrupa’da satış vergisi ödemeye başlıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

amazon-com-logo-070913

Bugüne kadar Avrupa’daki tüm satış gelirini Lüksemburg üstünden yürüten Amazon, bu hafta itibarıyla Avrupa ülkelerinde ayrı ayrı satış vergisi ödemeye başlayacağını açıkladı. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, söz konusu karar Amazon ve Apple gibi çok uluslu şirketlerin Avrupa’da soruşturmadan geçmesinin ardından alındı. Amazon sözcüsü politika değişikliğinin 1 Mayıs itibarıyla hayata geçtiğini belirtirken; Almanya, Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya’da yeni vergi politikasının uygulamaya koyulacağı ifade edildi.

Amazon, daha öncesinde Avrupa’daki tüm gelirini düşük vergi anlaşması yaptığı Lüksemburg üzerinden vergilendiriyordu. Söz konusu vergi anlaşması geçtiğimiz yıl Avrupalı yasal merciler tarafından mercek altına alınmış, ocak ayında ise vergi anlaşmasının Amazon’a haksız bir avantaj sağlayabileceği belirtilmişti. Soruşturma konusunda nihai karar henüz açıklanmasa da; Apple ve Starbucks’ın ardından Amazon’un da vergi anlaşmasında revizyona gitmesi, cezai yaptırım ihtimalini oldukça zayıflatıyor.

Her ülkede ayrı ayrı satış vergisi ödemenin Amazon’a daha yüksek bir vergi faturası çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. Şirketin ilk açıklanan ülke listesine yenilerini ekleyip eklemeyeceği henüz bilinmezken, Amazon yetkilileri kararın Avrupa Birliği’nden gelen baskının neticesi olup olmadığı konusunda sessiz kalmayı tercih ediyor. The Wall Street Journal’a konuşan Amazon sözcüsü, vergi politikasındaki değişiklik kararının iki yıl öncesinden alındığını belirtse de, soruşturmanın varlığı bu beyana şüpheyle bakılmasına neden oluyor.

İLGİLİ HABERLER