Teknoloji

Amazon Alexa ile kullanıcılarına reklam sunacağı iddialarını yalanladı

amazon alexaAmazon Alexa ile dijital asistan pazarına hızlı bir giriş yapmıştı. Alexa’yı taşıyan Amazon Echo serisi cihazların yakaladığı başarı, dijital asistanı diğer şirketlerin de gözdesi hâline getirmişti. Bu ilgiden yararlanarak Alexa’yı başka şirketlere de pazarlayan Amazon’un sıradaki adımının da Alexa üzerinden reklam sunmak olduğu öne sürülmüştü. Ancak Amazon söz konusu iddiayı yalanlama konusunda fazla zaman kaybetmedi.

CNBC tarafından yayınlanan bir haberde, Amazon’un Echo serisi ürünlerinde dijital asistanı aracılığıyla reklam sunmak için P&G ve Clorox gibi şirketlerle görüştüğü öne sürülmüştü. E-ticaret devinin arama sonuçlarına ürün yerleştirme veya alışveriş sırasında ürün önerisinde bulunma gibi yöntemleri değerlendirdiği iddia edilmişti. Görüşmelerin yürütüldüğü şirketler nedeniyle bu önerilerin ilk olarak evde kullanılan hızlı tüketim malları için yapılan alışverişlerde sunulabileceği ifade edilmişti.

CNBC’nin haberinde Alexa’nın kullanıcılardan gelen sorular doğrultusunda reklam yayınlayabileceği bilgisi de dikkat çekmişti. “Halıdaki kola lekesi nasıl çıkar?” şeklindeki soruları da yanıtlayan dijital asistanın bu sorunun ardından kullanıcılara bir deterjan markası önerebileceği de ifade edilmişti. Ancak Amazon’dan gelen açıklama, bu ihtimali şimdilik rafa kaldırmış gibi görünüyor.

Amazon Alexa içinde algoritmik öneriler sunmaya devam edecek

Amazon Alexa ile kullanıcılarına sunduğu önerilerde hâli hazırda algoritmalardan yararlanıyor. Şirket bir süre daha bu yöntemde devam edecek gibi görünüyor. Ancak daha fazla para kazanma isteğinin Amazon’u reklamlara yöneltme ihtimali de daima masada duruyor.

İLGİLİ HABERLER