Teknoloji

Amazon Alexa kullanıcı tabanını bir yılda üçe katladı

amazon alexaYapay zekâ tabanlı kişisel asistanlar, teknoloji dünyasında son zamanların “yükselen değeri” olarak tanımlanabilir. Amazon Alexa, söz konusu yükselişin en önemli sembollerinden biri olma niteliğini taşıyor. Kullanım sahası giderek genişleyen Alexa, bugün itibarıyla ABD, Almanya ve Birleşik Krallık’taki HTC U11 telefonlarında da kullanılabilecek. U11 sahipleri telefonun kenarını sıkıştırarak Amazon’un dijital asistanını aktive edebilecek. Alexa daha önce de ABD’deki Huawei Mate 9 kullanıcılarıyla buluşmuştu.

Verto Analytics isimli araştırma şirketinin ABD’de topladığı veriler, Alexa’nın yükselişini daha somut biçimde görme imkanı sağlıyor. 2016’nın mayıs ayından 2017’nin mayıs ayına kadar olan 1 yıllık dönemi mercek altına alan şirket, ilginç verilere ulaştı.

Verto Analytics’in rakamlarına göre, Apple’ın dijital asistanı Siri’nin aylık kullanıcı sayısında 7.3 milyonluk bir düşüş kaydedildi. Daha önce 14 olan Siri ile aylık ortalama etkileşim sayısı ise 5’e geriledi. Aynı dönemde Alexa’nın kullanıcı sayısı ise yüzde 325 oranında yükseldi. Aylık ortalama etkileşim sayısı ise 6’dan 17’ye çıktı.

Araştırma öncelikli kullanım mecrası akıllı telefonlar olan Siri ve S Voice gibi dijital asistanların gerilediğini gösteriyor. Microsoft’un dijital asistanı Cortana’nın bu eğilimin tersi istikamette ilerlediğini belirtmek gerekiyor. Cortana da araştırmanın gerçekleştiği dönemde aylık kullanıcı sayısını artıran dijital asistanlar arasında bulunuyor. Microsoft’un dijital asistanı, kullanıcı sayısını neredeyse üçe katlayarak 700 bine çıkardı.

Google Home da Amazon Alexa ile birlikte büyüdü

Temel kullanım alanı ev olan dijital asistanlar ise mobil dijital asistanların aksine kullanıcı tabanlarını genişletti. Alexa dışında bu eğilimin bir diğer kazananı da Google Home oldu.

Araştırma kadınların dijital asistanları erkeklere kıyasla daha fazla kullandığını da gözler önüne seriyor. 52 yaşındaki bir kadının aylık ortalama dijital asistan kullanım süresinin 1.5 ay olduğu belirtilirken, dijital asistan kullanımının 10:00 ile 13:00 arasında zirveye ulaştığı görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER