Teknoloji

Amazon Alexa ile çalışan ev robotu geliştiriyor

amazon türkiye

amazon alexa robotAmazon, Bloomberg‘in haberine göre, evlere özel bir robotun geliştirme çalışmalarını yapıyor. Roma mitolojisinde aile ocağı ve yuvayı temsil eden tanrıça olarak nitelendirilen Vesta‘dan kod adını alan bu proje, Amazon’un daha önce Kindle, Fire Phone ve Echo gibi ürünlerini geliştiren Lab126 adlı donanım araştırma ve geliştirme merkezi tarafından yürütülüyor.

Amazon’un robotunun neye benzeyeceği veya hangi amaçlar için kullanılacağı bilinmiyor. Ancak Bloomberg bunun hareket eden bir Alexa olabileceği tahmininde bulunuyor. Yani kullanıcıları ev içinde arkadan takip edecek ve bir Echo hoparlöre doğudan konuşamadıkları yerlerde yardımcı olacak. Amazon tarafından geliştirilen prototip robotların, bilgisayar görüşü yazılımları ve kameralar yardımıyla gezinebildiği söyleniyor. Şirketin bu cihazları yıl sonuna kadar çalışanların evlerine yerleştirmeyi planladığı da belirtiliyor. Bloomberg, genel tüketici kitlesinin de bu robot prototiplerini 2019 başlarından itibaren test edebileceğini not ediyor.

Fazla olmayan detaylara dayanarak, Amazon‘un neler planladığını söylemek kolay değil. Ancak bu durumda ev robotu, çeşitli ev işlerini yerine getiren bir robot hizmetçi şeklinde olmayacaktır. Her ne kadar Boston Dynamics gibi şirketler üstünde çalışsa da, insanlar gibi hareket edecek ve işleri yerine getirecek robotlar henüz hazır durumda değil gibi görünüyor.

Bunun yerine “ev robotu” daha çok ev içinde çalışacak ve mekanik bir sistem içine yerleştirilmiş sanal ev asistanı olacaktır. LG’nin Hub adlı robotu, Mayfield Robotics’in Kuri’si ve Pixar benzeri Jibo bu tür ürünlere çeşitli örnekler olarak sıralanabilir. Tüm bu cihazlar kullanıcıların akıllı ev sistemleriyle veya kişisel yardımcılarıyla etkileşim kurmalarına yarıyor. Kullanıcılara Wi-Fi ile bağlı cihazlar kontrol etme, zamanlayıcıları kurma veya web’de gezinme gibi işleri gerçekleştirme imkanı sunuyor. Ayrıca çocuklar için interaktif oyunlar barındırıyor. Bu robotların incelemeleri, sunduklarının vaat ettiklerinin gerisinde olduğu noktasında birleşiyor. Aslına bakarsanız, Amazon’un Echo cihazları da benzer işlevleri mütevazı biçimde sunuyor.

Yine de, hareket eden bir Alexa, Amazon ve kullanıcıları için çok kullanışlı olabilir. Bu sayede şirketin sanal asistanı biraz daha kişisel role bürünebilir, toplanan ortam bilgileri sayesinde Alexa daha iyi biçimde işleyebilir. Örneğin robot evin içini daha iyi biçimde anlayabilir, böylelikle “mutfağın ışıklarını aç” gibi komutlar daha anlamlı olabilir.

Amazon‘un amaçlarının neler olduğunu tahmin etmek şu an için çok zor. Bu araştırma ve geliştirme çalışmasının şu an için bir ürüne dönüşüp dönüşmeyeceği de belli değil. Amazon’un ilerleyen zamanlarda bununla ilgili bir açıklama yapmasını bekliyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER