Teknoloji

Amazon akıllı hoparlör pazarının zirvesindeki yerini koruyor

amazon akilli hoparlorAmazon akıllı hoparlör pazarını adeta tek başına kurmuştu. Kurucu olmanın verdiği avantajla pazarın zirvesine yerleşen şirket, Google gibi dişli rakiplerin varlığına rağmen yerini korumayı başarıyor. Amazon’un zirvedeki istikrarı Strategy Analytics tarafından hazırlanan son raporda da görülüyor.

Amazon’un karşısında Google dışında başka önemli rakipler de bulunuyor. Apple HomePod ile akıllı hoparlör kategorisinde söz sahibi olmaya çalışsa da, bu hedefini şu an için gerçekleştirebilmiş değil. Google ise Home serisi hoparlörüyle akıllı hoparlör pazarında Amazon’un karşısındaki en dişli rakip konumunda.

Strategy Analytics’in rakamlarına göre, Google akıllı hoparlör pazarında yıllık bazda yüzde 420 gibi etkileyici bir büyüme kaydetti. Amazon Echo satışlarıysa yıllık bazda yüzde 64 oranında arttı.

Nisan ve haziran ayları arasındaki dönemde 3.2 milyon Home, Home Mini ve Home Max hoparlör satışı yapan Google, yüzde bir yıl önce 16.1 olan pazar payını yüzde 27.6’ya çıkarttı. Amazon’un pazar payı ise yüzde 75.8’den yüzde 41 seviyesine geriledi. Ancak bu düşüşte pazar hacmindeki büyük artışın etkili olduğunu belirtmek gerekiyor. 1 yıl önce aynı dönemde 2.9 milyon akıllı hoparlör satan Amazon, bu rakamı 4.8 milyona çıkarttı.

Amazon ve Google akıllı hoparlör pazarının neredeyse yüzde 69’luk kısmını kontrol ediyor. Pazardaki mazisi çok taze olan Apple ise payını şimdiden yüzde 5.9 seviyesine çıkarmış durumda. Ancak Cupertino merkezli şirketin önünde yüzde 7 ile Çinli Alibaba bulunuyor.

Amazon akıllı hoparlör pazarında liderliğini rahat biçimde sürdürse de, asıl kârlılığın olduğu üst segmentte Apple’ın öne çıkabileceği belirtiliyor. Strategy Analytics’in uzmanlarına göre, Apple Music’in varlığı HomePod’a avantaj sağlıyor. Ancak Siri’nin de akıllı hoparlörlerdeki varlığıyla Amazon Alexa ve Google Home’un gerisinde kaldığını da unutmamak gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER