Teknoloji

Amazon 2012’nin son çeyreğini kârla kapattı

Amazon 2012’nin dördüncü çeyreğine ait mali sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde 405 milyon dolar faaliyet geliri elde eden şirket bu alanda kendi öngörülerinin ötesine geçmeyi başarırken, satış gelir konusunda da tahminlerini tutturdu. Amazon çeyreği 97 milyon dolar gibi bir miktarla da olsa kârla kapatırken, 2012 mali yılını da 39 milyon dolar net gelirle tamamladı.

amazon-com-logo-buyuk

Amazon 2012’nin dördüncü çeyreğini 21.27 milyar dolar net satış geliriyle kapattı. Bu rakam analistler tarafından gerçekleştirilen öngörülerdeki 22.3 milyar dolar rakamının altında kalsa da Amazon’un kendi tahminlerini karşılamakta. Şirketin kârında bir önceki yıla kıyasla yaşanan 80 milyon dolarlık düşüşte kurumsal harcamaların rol oynadığı belirtilirken, Amazon’un 2010’dan bu yana alım satım işlemlerinden bu kadar yüksek para kazanmadığına dikkat çekildi.

Amazon CEO’su Jeff Bezos bekledikleri bir değişimden geçtiklerini söyledi. 5 yıllık bir dönem içinde e-kitabın kendileri adına multimilyarlık bir kategori haline geldiğini söyleyen Bezos, geçen yıl yaşanan yüzde 70’lik büyümenin altını çizdi. Şirketin 17 yıldır faaliyet gösterdiği kitap satışında ise büyüme oranı en düşük seviyesine geriledi ve yüzde 5 olarak gerçekleşti. Bezos bu tablonun oluşmasında kullanıcıların Kindle’a gösterdiği ilginin olduğunu söyleyerek müşterilerine, sürekli genişleyen ekosistemlerine ve seçeneklerine teşekkür etti. Bezos daha önce yaptığı açıklamalarda insanlara daha az para ödetmek için çok çalıştıklarını belirtmişti.

Ortaya çıkan tabloda Amazon’un Kindle serisinin yeni ürünlerinin rolü olduğuna da dikkat çekildi. İlk defta tam bir çeyrek performansı sergileyen bu yeni ürünlerin kesin satış rakamları paylaşılmazken, Kindle Paperwhite’ta aralık içinde bir tedarik sıkıntısı yaşandığı ve bu durum olmasa cihazın daha yüksek bir satış rakamına ulaşabileceği belirtildi. Bu çeyreğin Amazon’un en yüksek satış rakamlarına ulaştığı yılbaşı öncesi alışveriş dönemini de kapsadığı düşünülünce ortaya çıkan rakamların oldukça büyük olduğu düşünülüyor.

İlgili >> Business Wire

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER