Teknoloji

Trilyon dolar kulübünün en yeni üyesi Alphabet

Alphabet piyasa değeri

Google‘ın çatı şirketi Alphabet, piyasa değeri 1 trilyon dolara ulaşan dördüncü Amerikan şirketi olarak tarihe geçti. Şirket, bu önemli başarıya perşembe günü piyasalar kapanmadan hemen önce ulaştı. Alphabet’in hisseleri günü yüzde 0,87 oranında artışla 1,451.70 dolardan kapattı.

Google CEO’su Sundar Pichai, geçtiğimiz ay itibarıyla Alphabet’in de CEO’luğunu üstlenmişti. Pichai, Google’ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page‘in aktif yönetimden ayrılma kararının ardından yeni koltuğuna oturmuştu.

Google adına son zamanların şirket kültürü konusunda biraz sıkıntılı geçtiği söylenebilir. Üst düzey yöneticilerle ilgili cinsel taciz iddialarını örtbas etmeye çalışmakla suçlanan şirket, 2018’in kasım ayında kendi çalışanları tarafından düzenlenen bir yürüyüşte protesto edilmişti.

Alphabet’in 2019’un dördüncü çeyreğine ait sonuçları 3 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşması bekleniyor. Ancak analistler, şirketin yıllık bazda neredeyse yüzde 20 oranında bir artışla 46.9 milyar dolar gelir açıklamasını öngörüyor.

Apple, 2018’de 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk Amerikan şirketi olmuştu. Aynı yıl içinde Amazon da trilyon dolar seviyesini görmeyi başarmıştı. Microsoft ise 1 trilyon dolar seviyesine 2019’un nisan ayında ulaşmıştı. Dünyada 1 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket ise 2007’de kısa süreliğine bu seviyeyi gören PetroChina olmuştu. Suudi Arabistan merkezli petrol şirketi Saudi Aramco’nun piyasa değeri ise halka arzından kısa bir süre sonra 2 trilyon doları bulmuştu.

Bir şirketin piyasa değerinin trilyon dolar seviyesinde olması, o şirketin ekonomik sağlığına dair tüm hikayeyi anlatmıyor. Bu durum, yatırımcılar için pek de fazla anlam ifade etmiyor. Bu unvanın bir şirket üzerindeki en büyük etkisinin ise havalı görünmesi olduğu söylenebilir.

Alphabet dünyanın en kârlı şirketleri arasında yer alıyor

Ancak trilyon dolarlık şirketlerin dünyanın en kârlı şirketleri listesinde de üst sıralarında olduğunu belirtmek gerekiyor. Fortune dergisi tarafından hazırlanan listenin zirvesinde Saudi Aramco bulunuyor. Apple’ın ikinci sırada olduğu listede Alphabet de yedinci sırada yer alıyor.

Trilyon dolar seviyesine ulaşması beklenen bir diğer şirket de Faecbook. Ancak hâlihazırda piyasa değeri 620 milyar dolar olan Facebook’un önündeki yol biraz uzun görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER