Teknoloji

Alphabet ikinci çeyrek performansıyla beklentileri aşmayı başardı

Alphabet piyasa değeri

alphabetGoogle’ın çatı şirketi Alphabet, 2018’in ikinci çeyreğine ait finans raporunu yayınladı. Nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayan üç aylık dönemi hisse başına 10.58 dolarlık kazançla tamamlayan şirket, Wall Street analistlerinin 9.52 dolarlık kazanç beklentisinin üstüne çıkmayı başardı. İlk etapta söz konusu kazanç beklentisi 11.75 dolar seviyesinde olsa da, Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz hafta Google’a kestiği cezanın ardından söz konusu beklenti revize edilmişti.

Google’a ait 1.1 milyar dolarlık yatırım geliri de finans raporunun dışında bırakılan kalemler arasında yer alırken, Alphabet’in bir önceki çeyrekte yüzde 22.5 seviyesinde olan operasyon kârı marjı da yüzde 24 seviyesine yükseldi.

Analistlerin 32.17 milyar dolar gelir beklentisini aşmayı başaran şirket, çeyreği 32.66 milyar dolar gelirle tamamladı. Bu gelirin 28.1 milyar doları, yani yüzde 86’lık kısmı Google’ın çevrimiçi reklam operasyonu aracılığıyla elde edildi. Google geride kalan dönemde trafik çekmek için bir önceki yıla kıyasla daha az para harcadı. Son 3 yıllık dönemde bunu ilk kez başaran internet devi, bu sayede masraflarını kısma ve kârını artırma yolunda önemli bir adım atmış oldu.

Bu düşüşte Google’ın iPhone’un varsayılan arama motoru olma konusunda Apple ile yaptığı anlaşmanın ikinci yılına girilmesinin önemli bir rol oynadığı düşünülüyor. Söz konusu anlaşmanın maddi yükünün önemli kısmını ilk yılda karşılayan Google’ın ikinci yılda yola daha rahat biçimde devam ettiği belirtiliyor.

Alphabet hisseleri sonuçların açıklanmasıyla birlikte yaklaşık yüzde 4 oranında değer kazanarak kendi zirvesini gördü. Bu artışla birlikte şirketin piyasa değeri de 875 milyar dolar seviyesine ulaştı. Böylelikle Alphabet, piyasa değeri 1 trilyon dolar olan ilk şirket olma yarışında Apple ve Amazon’a yaklaşmış oldu.

İLGİLİ HABERLER