Teknoloji

Alphabet Hindistan’da balonlar yerine lazerlerle internet erişimi sağlayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

alphabet hindistanGoogle’ın çatı şirketi Alphabet, Project Loon adını taşıyan girişimiyle balonları kullanarak coğrafi açıdan zorlu koşulları olan bölgelere internet erişimi götürüyor. Bu girişimi yaygınlaştırmaya çalışan şirket, ülkelere özel farklı çözümler de geliştiriyor. Alphabet Hindistan’ın Andhra Pradeş eyaletinde farklı bir çözüm sunacak.

Eyalet yönetimi, eyaletin sınırları içinde belli bölgelere 2 bin adet bağlantı noktası yerleştirecek. Bu bağlantı noktalarında Alphabet’in “Açık Alan Optik İletişim” (FSOC) teknolojisi kullanılacak. Söz konusu teknoloji, Alphabet’in X adını taşıyan inovasyon laboratuvarında geliştirildi. Alphabet X ekibinden Barış Erkmen, teknolojinin “kablosuz fiber optik bağlantı” şeklinde nitelenebileceğini belirtti.

Andhra Pradeş eyaletinde 53 milyon kişi yaşıyor. Bu 53 milyon kişinin ise sadece yüzde 20’lik kısmı internete erişebiliyor. Eyalet yönetimi, Fiber Grid adını verdiği program çerçevesinde 2019 itibarıyla 12 milyon hanenin internete erişebilmesini hedefliyor. FSOC teknolojisinin sağladığı yüksek bant genişliği, söz konusu programın omurgasını oluşturuyor.

Alphabet Hindistan’da FSOC’un gücünü test edecek

Google’ın “ikinci 1 milyar kullanıcı” hedefine ulaşması için Alphabet’in bu tarz projeleri büyük önem taşıyor. FSOC teknolojisi, söz konusu projelerin en bilinenlerinden biri olan “Project Loon”un bir tür yan kolu olarak değerlendirilebilir. Project Loon balonları son olarak Maria Kasırgası’nın vurduğu Porto Riko’da 100 bin kişinin internete bağlanabilmesini sağlamıştı. Alphabet Hindistan’daki projesiyle FSOC teknolojisinin etkinliğini test etmiş olacak.

İLGİLİ HABERLER