Manşetler

Alphabet’in deneysel girişimleri için işler iyiye gidiyor

Alphabet piyasa değeri

alphabet finans raporuGoogle’ın çatı şirketi olarak niteleyebileceğimiz Alphabet, yılın üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Şirket, geride kalan üç aylık dönemde hem gelirini hem de kârını artırmayı başardı. Alphabet şemsiyesi altındaki şirketlerin üçüncü çeyrekteki toplam geliri bir yıl öncenin aynı dönemine göre yüzde 20 oranında arttı ve 22.5 milyar dolara ulaştı. Net gelir ise yüzde 27 artışla 5.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Google, yine kendisinden beklenen performansı sergiledi ve söz konusu gelirin büyük kısmını şirketin kasasına getiren iştirak oldu. Alphabet’in deneysel projeleri barındıran “Diğer İşler” birimi ise gelire sadece 197 milyon dolar katkı yapabildi. Birim 865 milyon dolar zarar etti. Google’ın reklam alanındaki faaliyetleri ana gelir kaynağı olmayı sürdürürken, mobil ve videodaki güç de bir büyüme kaynağı olarak nitelendi.

Ancak mevcut tablo “Diğer İşler” birimi için her şeyin kötü gittiği anlamına gelmiyor. Söz konusu birimin çatısı altında Verily, Google Fiber, sürücüsüz otomobil ekibi, Google X, yatırım grubu, Nest ve Calico gibi girişimler bulunuyor. Diğer İşler birimi tarafından elde edilen gelir bir yıl öncesine göre yüzde 40 oranında artarken, zarar da 980 milyon dolardan 865 milyon dolara geriledi. Zarar halen gelirin çok gerisinde olsa da, en azından doğru istikamette gelişmesi önem taşıyor. Alphabet CFO’su Ruth Porat, söz konusu gelirin büyük kısmının Fiber, Nest ve Verily’den geldiğini belirtti.

Alphabet finans raporu Google’ın donanım gelirlerinin arttığını gösteriyor

Alphabet finans raporu, Google’ın “diğer gelirleri”nde kaydedilen artışı gözler önüne seriyor. Google’ın donanım ürünlerini ve Google Play’i de kapsayan diğer işler biriminin geliri 2.4 milyar dolara yükseldi. Pixel telefonları, Daydream VR ve Google Home’un çıkışıyla birlikte bu rakamın yılın son çeyreğinde artması bekleniyor. Google ürünlerinin giderek yaşlandığı son çeyrekte de bu rakamın artması ayrıca dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER