Teknoloji

Alphabet Wall Street’in kâr beklentisini karşılayamadı

Alphabet piyasa değeri

alphabet 20172017’nin son üç aylık dönemine ait finans raporunu açıklayanların arasına Google’ın çatı şirketi Alphabet de katıldı. James Damore’nin kovulması YouTube’un içerik politikasına ilişkin tartışmalar, şirket genel çizgisini koruyan bir performans sergilemesine engel olmadı. Buna rağmen, Alphabet 2017’nin son çeyreği için belirlediği kâr beklentisini karşılamayı başaramadı.

Şirket, 2017’nin son üç aylık dönemini 32.02 milyar dolar gelir ve hisse başına 9.70 dolar kâr ile tamamladı. Finans raporunun açıklanmasından önce Wall Street analistleri, hisse başına kâr miktarının 9.96 dolar seviyesinde olmasını öngörmüştü.

Wall Street, kâr beklentisinin karşılanmamasına sert reaksiyon gösterdi. Sonuçların açıklanmasının ardından Alphabet’in hisseleri yüzde 4 oranında değer kaybetti. Kâr hedefi karşılanamasa da, Google’ın çekirdeğini oluşturan reklam işi sağlıklı büyümesine devam etti. 27.27 milyar dolar gelir elde eden birim, Alphabet’in satış gelirinde yıllık bazda yüzde 24’lük bir artış kaydetmesine yardımcı oldu.

Trafik edinme bedellerindeki artış ise analistleri ve Alphabet yatırımcılarını endişelendiren noktalar arasında başı çekiyor. Giderek artan söz konusu bedeller, reklamdan elde edilen gelirden her geçen gün daha fazla bir pay alıyor. Bu artışta Google’ın iş modelinde programlı reklamcılık ve mobil arama reklamları üzerine yoğunlaşması önemli bir rol oynuyor. Söz konusu odak değişimi, trafik edinme bedellerini de yukarıya çekiyor. 31 Aralık 2017’de sona eren üç aylık dönemde trafik edinme bedeli için ödenen para 6.5 milyar dolara yükseldi.

Alphabet’in Diğer İşler biriminde ise hâlâ masraflar yüksek, gelirler ise düşük bir seviyede seyrediyor. Ancak söz konusu kalemler arasındaki fark kapanmaya devam ediyor. 2017’nin son çeyreğinde Diğer İşler birimi 916 milyon dolar zarar etti. Birimin satış geliri ise yüzde 56’lık artışla 409 milyon dolara ulaştı.

Açıklanan sonuçlarda dikkat çeken bir diğer nokta ise Google’ın bulut biriminin yılın son çeyreğindeki satış gelirinin 1 milyar doları aşması oldu. 1 milyar dolar barajının aşılması, bulut bilişim pazarında Amazon ve Microsoft gibi şirketlerle rekabet etmeye çalışan Google için önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor.

Alphabet 2017’nin son çeyrek sonuçlarıyla birlikte yeni yönetim kurulu başkanını da duyurdu

Alphabet 2017’nin son çeyreğine ait finans raporuyla birlikte yeni yönetim kurulu başkanını da duyurdu. Uzun süredir bu görevi yürüten Eric Schmidt’in koltuğuna 15 Şubat itibarıyla eski Stanford Üniversitesi rektörü John L. Hennessy oturacak. Hennessy, 2004’ten bu yana şirketin yönetim kurulunda görev yapıyor.

İLGİLİ HABERLER