Manşetler

Alpha 1 Sony’nin yüksek fiyatlı ilk gelişmiş aynasız kamerası

sony alpha 1

Sony bu hafta içinde şimdiye kadarki en gelişmiş aynasız kamerasını duyurdu. 6500 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip Alpha 1 yeni bir 50.1 megapiksel tam çerçeve sensörle geliyor. Bu makine saniyede 30 görüntüde sürekli fotoğraf çekimi yapabiliyor ve 30 fps’de 8K video kaydedebiliyor. Mart ayından itibaren satışa sunulacak.

Bu güçlü fotoğraf makinesi, Canon ve Nikon’un en son teknolojiye sahip aynasız kameralarından önemli ölçüde daha pahalı. Ancak Sony, satın alan müşterilerin şimdiye kadar ürettiği “teknolojik açıdan en gelişmiş, yenilikçi kamera” ile ödüllendirileceğini vadediyor.

Bu makine spor ve aksiyon fotoğrafçıları için bir rüya gibi geliyor. Sony, büyük sensörüyle bile, tampon belleğin “tam AF ve AE izleme performansını korurken elektronik vizör ile 155 tam kare sıkıştırılmış RAW görüntü veya 165 tam kare JPEG görüntüyü saniyede 30 kareye kadar çekmenize olanak tanıdığını” söylüyor.

Bu otomatik odaklama ve pozlama sistemi saniyede 120 hesaplama yapabiliyor. Ve 240 Hz yenileme hızına sahip yüksek çözünürlüklü OLED elektronik vizörden bakacaksınız. Sony’nin iddia ettiğine göre bu, dünyada bir ilk niteliğini taşıyor. Sony Alpha 1 beş eksenli, gövde içi görüntü sabitleme ve 100?32.000 standart ISO aralığı (fotoğraflar için 50?102.400’e genişletilebilir) sunuyor.

Sony’nin otomatik odaklama sistemi belki de oyundakiler içinde en iyisi. Şirket, Alpha 1’in insanlara ve evcil hayvanlara odaklanırken Eye AF sistemini daha da hızlandırdığını söylüyor. Ve bu kamera ile Eye AF kuşlar üzerinde de çalışacak. Doğa gezileri için 6 bin 500 dolarlık bir kamerayı tercih edenler için Sony, “optimize edilmiş algoritmaların, dalda duran bir kuş aniden uçsa veya çerçeve aniden değişse bile izlemenin sürdürülmesini sağladığını” söylüyor.

Flaş senkronizasyon hızı 1/400 saniyeye çıkarıldı. Bu hız mekanik deklanşör ile geçerli ve sessiz elektronik deklanşör de 1/200 saniyeye kadar senkronizasyon hızlarını destekliyor. Yüksek hızlı sensör okuması nedeniyle deklanşör dönmesi azaltıldı ve Sony, herhangi bir karartma olmadan tam 30 fps kesintisiz çekimi gerçekleştirebileceğinizi söylüyor. Alpha 1 deklanşör hızını titreme frekansıyla eşleştirebildiğinden, LED aydınlatma koşullarında titreme de azaltılıyor.

Video tarafına gelinceAlpha 1, 8K/30 ve 4K/120’yi destekliyor. Her iki formatla da 10-bit kayıt yapılabilir. 60 fps’ye kadar 4K kaydetme, herhangi bir piksel gruplaması olmadan tam sensör okumasına izin veriyor. Eğer harici bir kaydedici cihaz eklerseniz, 16 bit RAW video çekmeniz de mümkün oluyor.

Alpha 1, Sony’nin en iyilerini temsil ediyor ve fiyatı da bunu açıkça yansıtıyor. Canon R5’in birkaç bin dolar üzerinde yurt dışı fiyatına sahip bir ürünle karşı karşıyayız. Ancak Sony’nin geçmişte ve günümüzde tam çerçeveli aynasız kameralarıyla kazandığı itibarı göz önünde bulundurursak, mart ayında satışa çıkacak bu 6 bin 500 dolarlık canavarı ellerine almak için can atan birçok profesyonel fotoğrafçı olacaktır.

İLGİLİ HABERLER