Teknoloji

Almanya yalan haberlerin seçimleri etkilemesinden endişe ediyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

almanya secimİnternette yayılan yalan haberlerin seçimlere etkisi, ABD başkanlık seçiminden bu yana en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Yalan haberler konsunda ortaya atılan iddialar, seçime hazırlanan diğer ülkelerin liderlerini de etkilemişe benziyor. Önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimlerde başbakanlığının dördüncü dönemi için yarışacak olan başbakan Angela Merkel, yalan haberlerin ve botların seçimleri etkilemesinden endişelendiğini belirtti.

Geçtiğimiz çarşamba günü Alman parlamentosunda konuşan Merkel, yalan haber ve botların çevrim içi ortamda kamuoyunun düşüncelerini manipüle ettiğini öne sürdü. Alman şansölyesi, yasa yapıcıların bu durumu dikkate alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Merkel, durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Küreselleşme arttıkça bazı şeyler değişti. Artık siyasi tartışmalar tamamen yeni bir medya ortamında şekilleniyor. Fikirler 25 yıl önceki gibi şekillenmiyor. Artık günümüzde sahte siteler, botlar ve troller var. Bunlarla nasıl mücadele edeceğimizi öğrenmemiz gerekiyor.”

Almanya seçim havasına yavaş yavaş giriyor

Almanya seçim havasına her geçen gün biraz daha fazla giriyor. Angela Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) seçimi kazanması bekleniyor. Ancak aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi de Merkel’in mülteciler için uyguladığı “açık kapı” politikasına tepki duyanların oylarını kazanacak gibi görünüyor. Reuters’in haberine göre, AfD Facebook’ta hem CDU’dan hem de merkez sol parti SPD’den daha çok takipçiye sahip. AfD’yi Facebook’ta beğenenlerin sayısı 300 bini aşarken, CDU ve SPD’nin toplamı 240 binde kalıyor. Almanyalı yöneticiler, bu gücün yalan haberlerle birleşerek seçimlerde beklenmeyen bir etki yaratmasından endişe ediyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER