Teknoloji

Almanya NSA’nın Angela Merkel’in telefonunu dinlediği iddiasını soruşturmayı bıraktı

angela-merkel-081214

Alman hükümeti, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) uzun yıllar boyunca Almanya Başbakanı Angela Merkel’in telefonlarını dinlediği iddiası üzerine başlattığı soruşturmayı sonlandırma kararı aldı. Federal savcı Harald Range, soruşturmanın devamı için ellerinde yeterli kanıt bulunmadığı için bu kararın alındığını belirtti.

Alman dergisi Der Spiegel, 2013 yılında yayınladığı bir haberde ABD’nin Merkel’in telefonlarını 2002 yılından bu yana dinlediğini iddia etmiş ve bu iddiayı NSA dokümanlarına dayandırmıştı. Haberin yayınlanmasının ardından Beyaz Saray Merkel’e artık dinlenmediğine dair güvence vermiş, ancak Merkel’e yönelik izleme faaliyetinin 10 yıldan uzun bir süre boyunca devam ettiği de haber sayesinde ortaya çıkmıştı.

Savcı Range, NSA dokümanlarında Merkel ile bağlantısı kurulabilecek bir telefon numarasının bulunduğunu doğruladı, ancak NSA’dan telefonun dinlenmesine dair bir emir verildiği konusunda somut bir ibareye rastlanmadığına dikkat çekti. Savcı, Merkel’in telefonunun dinlendiği konusundaki kanıtların da yetersiz olduğunun altını çizdi.

Harald Range, NSA soruşturmasını geçtiğimiz yılın haziran ayında Alman parlementosundan gelen baskılar üzerine başlatmıştı. ABD Başkanı Barack Obama, Avrupalı liderlerin NSA’nın gözetim faaliyet ve yöntemlerine dair baskılarına rağmen, bu konuda tarafsız bir tutum takınmayı tercih etmişti. Obama’nın gözetim faaliyetleri konusunda Almanya’nın kendilerine iyi niyetle yaklaşmasını istediği de iddia edilmişti.

Almanya istihbarat teşkilatı BND’nin NSA’ya hassas veriler aktardığı, Amerikan ve İngiliz istihbarat kurumlarının da Alman vatandaşlarını izlediği iddiaları ise halen araştırılıyor.

İLGİLİ HABERLER