Teknoloji

Almanya sosyal medyada nefret söylemine ağır ceza uygulamaya başlıyor

almanya nefret soylemiAlmanya nefret söylemi içeren paylaşımlar nedeniyle sosyal ağlara ağır ceza uygulama dönemine bu hafta itibarıyla başlıyor. 1 Ocak itibarıyla tam anlamıyla yürürlüğe giren yeni yasaya göre, nefret söylemi içeren paylaşımları 24 saat içinde kaldırmayan sosyal medya şirketlerine 50 milyon avroya varan cezalar kesilecek. Karmaşık vakalarda bu süre 1 haftaya kadar çıkacak.

“Ağ Yaptırım Yasası” olarak da bilinen yasa, geçtiğimiz yılın ekim ayında onaylanmıştı. Yasa hemen yürürlüğe girse de, 2018 başına kadar uygulama için yumuşak bir geçiş sürecinin yürütülmesine karar verilmişti.

Yasanın onaylanmasının ardından ifade özgürlüğü konusunda bazı eleştiri ve endişeler de gündeme gelmişti. Almanya’da çevrimdışı ortamda da nefret söylemi ve hakarete karşı ağır cezalar uyguladığı için bu durumu sanal dünyaya da taşıması normal bir durum olarak değerlendirilebilir. Alman polisi, bu yasa öncesinde de çevrimiçi ortamda nefret söylemiyle yoğun mücadeleye başlamıştı. Haziran ayında 36 eve baskın yapan polis, nefret söyleminde bulunan kişileri gözaltına almıştı.

Almanya nefret söylemi ile mücadelede AB’ye öncülük edebilir

Almanya nefret söylemi ile mücadele konusunda diğer Avrupa Birliği ülkelerine de öncülük edecek gibi görünüyor. AB de sosyal medya şirketlerinden nefret söylemiyle mücadele konusunda daha aktif bir tavır takınmalarını istemişti. Öngörülen yüklü cezanın bir etkisinin olup olmadığı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER