Teknoloji

Almanya Facebook’un gerçek isim politikasının yasa dışı olduğuna hükmetti

facebook business suite e-ticaret

almanya facebookAlmanya Facebook aleyhine açılan bir davada sosyal paylaşım sitesinin aleyhine karar verdi. Berlin’de bulunan bölge mahkemesi, Facebook’un gerçek isim politikasının yasalara aykırı olduğuna hükmetti. Geçtiğimiz ay alınan karar, konuyu mahkemeye taşıyan Alman Tüketici Organizasyonları Federasyonu (VZBV) tarafından kamuoyuna duyuruldu. Mahkeme, ülkedeki gizlilik yasası çerçevesinde kullanıcıların sosyal ağa takma isimlerle de katılabilmesi gerektiğini belirtti.

Reuters’ın haberine göre, Facebook mahkemenin kararına itiraz edecek. Ancak şirket bir yandan da haziran ayında yürürlüğe girecek yeni Avrupa Birliği gizlilik yasalarının gerektirdiği değişiklikleri gerçekleştirecek. Sosyal paylaşım sitesi tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Talimatlarımızın açık ve kolay anlaşılır olması için sıkı biçimde çalışıyoruz. Buna ek olarak, Facebook tarafından sunulan hizmetlerin yasalara uygun olması da önceliklerimiz arasında yer alıyor.”

VZBV ise Facebook’un gerçek isim politikasının mahkeme tarafından kullanıcılardan isim paylaşma onayı almak için “örtülü bir yol” olarak değerlendirildiğini belirtti. Mahkeme, Facebook’un başka bilgilere ulaşmak için de gerekli izinleri düzgün biçimde almadığını öne sürdü. Varsayılan ayalar için kullanıcılara daha açık seçimlerin sunulmaması da Facebook’un mahkeme tarafından eleştirildiği noktalar arasında yer aldı.

Ancak mahkemenin kararı VZBV tarafından da zafer olarak değerlendirilmiyor. VZBV, kullanıcıların Facebook’a verileriyle ödeme yaptığını dolayısıyla servisin ücretsiz olduğu ifadesinin yanıltıcı olduğunu öne sürmüştü. Mahkeme bu suçlamayı haklı bulmazken, başka gizlilik konularında da Facebook’tan yana karar verdi. VZBV de mahkemenin şikayetlerinin aleyhinde karar verdiği konulara itiraz etmeye hazırlanıyor.

Almanya Facebook’un başının sıklıkla ağrıdığı ülkeler arasında yer alıyor

Almanya Facebook’un sıklıkla sıkıntı yaşadığı ülkeler arasında üst sıralarda bulunuyor. Avrupa’da ABD’ye kıyasla daha sıkı yasalarla karşılaşan Facebook için Almanya’da işler biraz daha zorlaşıyor. Ülkede nefret söylemiyle mücadele konusunda da aralarında Facebook’un bulunduğu sosyal ağlara önemli sorumluluklar yükleniyor.

İLGİLİ HABERLER