Ulaşım

Almanya’dan elektrikli otomobillerle ilgili iddialı plan

mercedes elektrikli otomobil almanya

Elektrikli otomobil sahiplerinin en önemli sorunlarından birisi, şarj istasyonları arasındaki mesafelerin hâlâ oldukça uzun olması. Ancak bu durum, en azından bir ülkede önümüzdeki dönemde değişecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel, hükümet olarak 2030 itibarıyla ülke genelinde 1 milyon elektrikli otomobil şarj noktası bulunması için karar aldıklarını açıkladı.

Almanya’da hâlihazırda yaklaşık 20 bin elektrikli otomobil şarj istasyonu bulunuyor. Bu da Alman hükümetinin 10 yılda bu sayıyı neredeyse 50’ye katlamayı istediğini gösteriyor. Söz konusu hedefin sadece devletin isteğiyle gerçekleşmeyeceğini belirten Merkel, otomotiv endüstrisinin de elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizdi.

Almanya’da hükümet ve otomotiv endüstrisinin temsilcileri, bugün bir araya gelerek elektrikli otomobilleri geçişi hızlandırmanın yollarını konuşacak. Bu konuda gaza biraz daha basmak doğru bir strateji olarak değerlendirilebilir. Avrupa Birliği, 2050 itibarıyla ekonominin iklime olan etkisini sıfırlamayı hedefliyor. Almanya’nın komşusu Fransa, 2040 itibarıyla içten yanmalı motora sahip araçların satışını yasaklamayı planlıyor.

Almanya elektrikli otomobil şarj istasyonlarıyla ilgili hedefine zorlanmadan ulaşabilir

Bu iki hedefin gerçekleşmesi için de elektrikli otomobil şarj istasyonlarının sayısının artması gerekiyor. Sürücülerin, yolda kalma korkusu yaşamadan elektrikli otomobil sürebilmeleri için daha fazla şarj istasyonu gerekiyor.

Almanya’nın koyduğu hedef, erişilebilir görünüyor. Alman otomobil üreticilerinin büyük kısmı, herkesin satın alabileceği elektrikli otomobiller üretmek için çalışmalar yürütüyor. Buna ek olarak, üreticiler de kendi şarj ağlarını kurmak için belli planlar oluşturmuş durumda. Bu nedenle 2030’da 1 milyon elektrikli otomobil şarj istasyonuna sahip olma hedefi, Almanya için pek zorlayıcı olmayacağa benziyor.

İLGİLİ HABERLER