Teknoloji

Alibaba ve Baidu işe alımlarda cinsiyet ayrımcılığı yapmakla suçlanıyor

cin

alibabaCinsiyet ayrımcılığı teknoloji dünyasının en önemli sorunları arasında gösteriliyor. Bu sorunun çapı sadece teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi ile sınırlı kalmıyor. “Yükselen yıldız” olarak tanımlanabilecek Çin’den gelen haberler, cinsiyet ayrımcılığının Büyük Okyanus’un diğer kıyısında da sürdüğünü gösteriyor. Human Rights Watch tarafından hazırlanan rapora göre; Alibaba, Baidu ve Tencent gibi Çin merkezli önemli şirketler tarafından verilen iş ilanlarında da cinsiyet ayrımcılığının izleri yoğun biçimde görülüyor.

Bazı ilanlarda ilgili pozisyonun doğrudan erkekler için olduğu belirtilirken, bazı ilanlarda da başvuracak kadınların çekici görünmeleri ve hatta boylarının da belli bir yükseklikte olmasının gerektiği ifade ediliyor.

Çevrimiçi ortamda verilen iş ilanları, istihdam sürecinin temelini oluşturuyor. Pek çok ülkede olduğu gibi, Çin’de de insanlar internette gördükleri ilanlar üzerinden iş başvurusu yapıyor. Kadınların önünün henüz yüz yüze görüşme yapmadan kesilmesi, sorunların ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.

Çin’de işe alımda cinsiyet ayrımcılığı yapmak yasalar tarafından suç sayılıyor. Ancak ilgili yasa maddelerinin yeterince açık olmaması, uygulamayı zorlaştırıyor ve şirketlerin gereken cezayı çekmesinin önüne geçiyor.

Çin’de cinsiyet ayrımcılığı toplumun diğer alanlarında da oldukça yoğun biçimde gözlemlenen bir davranış biçimi olsa da, teknoloji sektöründe bunun çok daha açık bir şekilde yapılması dikkat çekiyor. Alibaba, Baidu ve Tencent gibi şirketler söz konusu rapora itiraz etseler de, Human Rights Watch’un raporu kadınların iş hayatına entegrasyonu konusunda Çin’de de ciddi adımlar atılması gerektiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER